ALARMANTNO

U RS 47,3 posto ispitanih žena doživjelo neki oblik nasilja

Sfera intimnih porodičnih i partnerskih odnosa je i dalje najnesigurnija za žene i djevojčice, jer su počinioci u većini slučajeva njihovi supruzi, očevi, partneri i drugi srodnici i bliske osobe

Društvo ima mehanizme kojima će biti kažnjeni nasilnici. Ilustracija

Fena

4.12.2018

Iz Gender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske pozvali su institucije, organizacije civilnog društva, pojedince i pojedinke da se pridruže obilježavanju globalne kampanje protiv nasilja nad ženama te da nikad ne prešute nasilje nad njima. 

Istraživanje pokazuje da je 47,3 posto ispitanih žena u tom bh. entitetu tokom svog života doživjelo neki oblik nasilja, što predstavlja visok procent koji govori o razmjerama i težini ovog društvenog problema.

Sfera intimnih porodičnih i partnerskih odnosa je i dalje najnesigurnija za žene i djevojčice, jer su počinioci u većini slučajeva njihovi supruzi, očevi, partneri i drugi srodnici i bliske osobe.

U okviru obilježavanja kampanja "Život bez nasilja“ i "Bijela vrpca - Muško Ne nasilju nad ženama“, koje se svake godine obilježavaju kao dio globalne kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“, u Banjoj Luci je danas organizirana konferencija o temi "Predstavljanje instrumenata za praćenje multisektorske saradnje na lokalnom nivou u radu na slučajevima nasilja nad ženama i u porodici“.

Direktorica Gender centra RS Mirjana Lukač je rekla da je jedan od razloga povećane statistike o nasilju nad ženama u RS i razvoj svijesti kod žena koje češće prijavljuju nasilje.

- Radi se puno, ali nasilje ima mnogo dublje korijene i treba ga posmatrati u društvenom i patrijarhalnom kontekstu - dodala je Lukač, ističući da radi na sistemskom rješavanju i formiranju multisektorskih timova, koji će brzo reagirati na prijave nasilja.

I ministrica za porodicu, omladinu i sport RS Jasmina Davidović je naglasila da društvo ima mehanizme kojima će biti kažnjeni nasilnici.

U RS su žrtve nasilja u 90 posto slučajeva žene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.