REAKCIJE

Borci iz TK bijesni, traže ostavke

Bolje bi bilo da nisu ništa dali nego što su ovako, podijelili su ljude, kazao Imamović

Bukvarević: Hoće li nešto poduzeti

M.R.S. - E. Sk.

8.12.2018

Ne jenjava ogorčenost boraca iz Tuzlanskog kantona zbog kriterija za dodjelu jednokratne novčane pomoći, kojim su izostavljeni borci mlađi od 57 godina iako su nezaposleni.    

Nakon Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“ TK, jučer su oštre osude stigle i iz Koordinacije boračkih udurženja Grada Tuzla, koji su, također, pozvali ministra za boračka pitanja FBiH Salku Bukvarevića i Vladu FBiH da kriterije izmijene.

- Ovakav način raspodjele sredstava izazvao je ogromno razočarenje i bijes najvećeg dijela boračke populacije. To za posljedicu može imati daljnju eskalaciju opravdanog nezadovoljstva naših saboraca, kojima je oduzeto pravo na pomoć. Mi se nismo ni za vrijeme agresije dijelili na mlade i stare, pa nećemo ni danas – upozorili su iz ove koordinacije.

U saopštenju za javnost istakli su da su šokirani s obzirom da su saglasnost na diskriminaciju dali i borački savezi FBiH, te su pozvali njihove čelnike na ostavke.

Ismet Imamović, član Upravnog odbora JOB „Unija veterana“ BiH, kazao nam je da nisu bili u prilici vidjeti kriterije dok Ministarstvo nije objavilo javni poziv za dodjelu ove pomoći.

-Bolje bi bilo da nisu ništa dali nego što su ovako. Podijelili su ljude. Od ponedjeljka ne prestaju zvoniti telefoni, ljudi pitaju imali li pravo ili ne – rekao je Imamović.

Bukvarević se jučer nije oglasio povodom saopštenja Koordinacije boračkih udruženja Grada Tuzla, a dan ranije je, umjesto odgovora na pitanje hoće li izmijeniti kriterije, naveo da su saglasnost dali predstavnici deset boračkih organizacija.

Delić: To su naše uštede

Željeli pomoći najugroženijim


Esad Delić, predsjednik Saveza RVI FBiH, jedan od potpisnika saglasnosti na odluku i kriterije, naglasio je da im je vodilja bila da pomognu najugroženijim, bolesnim i nemoćnim pripadnicima boračke populacije. Podsjetio je da se raspoređuje devet miliona KM koji su ušteđeni u budžetu na osnovu smrti RVI i članova šehidskih porodica, ali su htjeli pomoći i drugima.

-Prvi put su ugrađene supruge umrlih boraca, bar da imaju za drva. To je sve jednokratno, dobit će 400-500 KM. Da su svi uključeni, to ne  bilo 70-80 KM, a šta je to – dodao je Delić.

Kazao je da se išlo na to da se pomogne ljudima iznad 57 godina, koji ne mogu otići u penziju, a dosta ih je bolesnih, te da vjeruje da ima mlađih koji mogu raditi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.