RAK: Emisija na TVSA u kojoj je gostovao karikaturista nije sporna, osuđujemo pritiske

SAOPĆENJE U vezi s gostovanjem Filipa Andronika u "Dobrim vibracijama"

RAK: Emisija na TVSA u kojoj je gostovao karikaturista nije sporna, osuđujemo pritiske Pravo na slobodu izražavanja podrazumijeva i pravo na plasiranje sadržaja poput humora, satire i karikature

U svjetlu nedavnih dešavanja u vezi s gostovanjem karikaturiste Filipa Andronika u programu Televizije Sarajevo, u okviru kojeg su prikazani njegovi radovi koji su izazvali negativne reakcije, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) obavještava da je, po službenoj dužnosti, pregledala sporni prilog i utvrdila da emitirani sadržaj nije u suprotnosti s pravilima Agencije.

Iz RAK-a navode da pravo na slobodu izražavanja podrazumijeva i pravo na plasiranje sadržaja poput humora, satire i karikature. Lične emocije ne mogu biti povod za ograničavanje ovih sloboda, što je potvrđeno brojnim odlukama Suda za ljudska prava u Strazburu.

- Agencija, u skladu s nadležnostima, štiti slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo u demokratskom društvu, te osuđuje svaku vrstu političkog i drugog pritiska na slobodu izražavanja - saopćeno je iz RAK-a.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH