VRHUNSKI LJEKAR

Torakalni hirurg Tomaž Štupnik za "Avaz": Cigarete su najštetnije za pluća

Potrebno je da se tumor prepozna što ranije

Prof. Štupnik: Ne čekati simptome, oni se pojave prekasno. N. Ajnadžić

Nerma Ajnadžić

25.4.2024

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održan je Prvi međunarodni napredni VATS workshop u organizaciji Klinike za torakalnu hirurgiju i Discipline za nauku i nastavu (NIR) KCUS-a, pod pokroviteljstvom firme "Johnson & Johnson". Voditelj edukacije bio je vrhunski torakalni hirurg prof. Tomaž Štupnik iz Ljubljane, pod čijim vodstvom se inače obavljaju edukacije na specijalnim VATS simulatorima u organizaciji „European Society of Thoracic surgeons“ (ESTS).

Puno opcija

On je za „Dnevni avaz“ govorio o važnosti ranog otkrivanja karcinoma pluća, kao i koliko i kada je bitno da pušači obave CT pluća kako bi se ova užasna bolest, ukoliko postoji, otkrila što ranije.

- Svrha VATS edukacije je da se zahvati kod karcinoma pluća izvode na što manje invazivniji i efikasniji način. Tu ima puno opcija, neke su ljekari u Sarajevu u KCUS-u već savladali, a neke će tek savladati. To, ustvari, znači da su zahvati brži, da je oporavak pacijenta brži jer se vadi manje plućnog tkiva, da je funkcija pluća bolja poslije operacije. A to su sve neki detalji za koje je potrebno određeno vrijeme da se nauče. To je jedan proces. Mislim da građani Sarajeva i okoline, oni koji dolaze na liječenje u KCUS, već osjećaju benefite ove saradnje na Klinici za torakalnu hirurgiju, a osjetit će i u budućnosti - rekao nam je prof. Štupnik.

Naglasio je da se u većini slučajeva karcinom pluća otkrije kada je već prekasno za liječenje hirurgijom.

- Tada se pokušava liječiti na druge načine, koji ne nude mnogo nade. Potrebno je da se tumor prepozna što ranije, da se radi skrining CT-om, da se to napravi kao nacionalni program - istakao je prof. Štupnik.

Prestanak pušenja

Dodao je da se to mora učiniti te da se ne smiju čekati simptomi koji najčešće dođu kasno, zbog čega bude prekasno za efikasno liječenje. Konzumiranje cigareta je uzročnik broj jedan za nastanak karcinoma pluća.

- Između 90 i 95 posto karcinoma pluća razvilo se od posljedica pušenja. Cigarete su ono što je najštetnije za pluća. A pet do deset posto je uzrokovano radonom, to je prirodno zračenje koje zavisi od sredine gdje neko boravi. Ali to je ipak mali broj. Kada bi ljudi prestali da puše, 20 puta manje bi bilo karcinoma pluća nego što je sada - zaključio je ovaj vrhunski ljekar iz Ljubljane.

Obavezan CT snimak

Prof. Štupnik zagovara uvođenje obaveznog snimanja pluća za one koji su dugogodišnji pušači.

- To bi značilo da svi poslije određenih godina, naprimjer poslije 65., koji su pušili 30 ili 40 godina, naprave taj CT snimak da se vidi ima li išta, da se pronađe tumor ako postoji. Većina onih koji se operišu, CT je kod njih napravljen zbog nekog drugog uzroka. Zbog, naprimjer, upale pluća. Za vrijeme Covida puno se CT-ova pravilo pa se onda otkrilo i mnogo tumora, ali mislim da to treba napraviti na sistematski način - istakao je Štupnik.

VATS je video asistirana torakoskopska hirurgija, minimalno invazivna hirurška tehnika koja se koristi za utvrđivanje dijagnoze i za tretiranje problema unutar grudnog koša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.