STAVOVI

Banac: Najbolje da Hrvatska bude što dalje od BiH, jer sve što smo radili tamo, doprinijelo je raznim problemima

Politika HDZ-a Bosne i Hercegovine je pobijedila, ona sada vodi hrvatsku politiku, a gospodin Plenković to sada prihvata kao nužno zlo i pokušava cijelu priču koliko je god moguće pomesti ispod tepiha

Banac: Hrvatsku politiku prema BiH vodi HDZ BiH. Arhiv

RSE

9.12.2018

Pismo bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH ministrici vanjskih poslova Evropske unije Federiki Mogerini (Federica Mogherini) u vezi s hrvatskim uplitanjem u izbor Željka Komšića je dobrodošlo, ocjenjuju analitičari u Hrvatskoj, piše Radio Slobodna Evropa. 

Ivo Banac takvu hrvatsku poziciju objašnjava time da hrvatsku politiku sada vodi – HDZ BiH.

Bivši visoki predstavnici upozorili na uplitanje Hrvatske u BiH

Podsjetimo, Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), Karl Bilt (Carl Bildt) i Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) uputili su pismo Federiki Mogerini u kojem upozoravaju da se Hrvatska, osporavanjem izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, koje stiže i od hrvatskih zvaničnika, miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. A zašto je to tako, za Radio Slobodna Evropa objašnjava historičar i velik prijatelj Bosne i Hercegovine Ivo Banac. 

- Ovo je pismo otvoreni razgovor o nečemu što je, prema mojoj prosudbi, najveći tabu u Hrvatskoj. Mi se ne slažemo oko ničega, ali kada je riječ o Bosni i Hercegovini, vlada nevjerovatna, unisona, apsolutno jedinstvena misao da je sve što se tamo događa Hrvatima zlo, i da to treba osuditi. Drugim riječima, politika HDZ-a Bosne i Hercegovine je pobijedila, ona sada vodi hrvatsku politiku, a gospodin Plenković to sada prihvata kao nužno zlo i pokušava cijelu priču, koliko je god moguće, pomesti ispod tepiha - kaže Banac.

Sve što trojica kritičara kažu o Komšićevom izboru je tačno, saglasan je Banac, i čudi se što se nije u Hrvatskoj pojavio niko da sve to objasni u javnosti.

- Dakle, ništa se ne poduzima da se jedna vrlo jasna stvar preda javnosti na daljnje razmišljanje. Što se Hrvatske tiče, najbolje što se može učiniti je – stati daleko od Bosne i Hercegovine, jer sve ono što smo mi tamo radili - naše vlasti i razni drugi predstavnici javnog mnijenja - mislim da je doprinijelo današnjim problemima. Biti na istoj liniji s Dodikom i Beogradom, mislim da nije neko dostignuće - dodaje on.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.