SARAJEVO Moguće zasjedanje Skupštine krajem mjeseca

Održan još jedan sastanak šestorke, sutra će biti objavljena imena ministara u Vladi KS

Kako nam je rečeno, dogovorena raspodjela naći će se sutra pred stranačkim organima

K.Ke.
12.12.2018 20:44

S posljednjeg sastanka

Delegacije stranaka šestorke (SDP, DF, Naša stranka, Naroda i pravda, SBB i NBL) večeras su održale još jedan sastanak, na kojem je dogovorena raspodjela resora unutar Vlade KS.

Kako nam je rečeno, dogovorena raspodjela naći će se sutra pred stranačkim organima te, ukoliko se potvrde, sutra navečer stranke bi trebale delegirati i kadrove koji će voditi ta ministarstva.

Prema trenutnoj raspodjeli, SDP je dobio Ministarstvo pravde, Ministarstvo rada i socijalne politike te Ministarstvo saobraćaja. Naša stranka dobila je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Demokratskoj fronti pripalo je Ministarstvo zdravstva.

Iako je Milan Dunović ranije kazao da se DF odriče svih resora, to ipak nije potvrđeno, već se čeka odluka stranačkih organa.

Što se tiče bloka stranaka političkog centra - NiP, SBB i NBL, stranka Elmedina Konakovića dobila je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija te Ministarstvo privrede. SBB je dobio Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo za boračka pitanja. NBL-u je pripalo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih. Međutim, postoji opcija da NBL to ministarstvo prepusti Narodu i pravdi te zauzvrat dobije mogućnost imenovanja direktora određenih javnih preduzeća ili ustanova.

To će biti poznato sutra navečer.

Kako saznajemo, nakon što se sutra navečer utvrde resori i kadrovska rješenja, u petak će biti zakazan Kolegij Skupštine KS koji bi trebao odrediti datum zasjedanja Skupštine za imenovanje nove Vlade, a to će, najvjerovatnije, biti 26. ili 27. decembar. 

NA VRH