BANJA LUKA

Zvaničnici RS protiv aktiviranja MAP-a

NATO integracije naše države kose se s rezolucijom koja je usvojena u Narodnoj skupštini

NSRS: Bez podrške MAP-a. Arhiv

FENA

14.12.2018

Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština RS usvojila 18. oktobra prošle godine ostaje na snazi, rečeno je nakon današnjeg sastanka, koji je održan na inicijativu entitetske predsjednice Željke Cvijanović, a na kojem je razmatrano pitanje aktiviranja Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO (MAP).

Stav zvaničnika RS je, kako je kazala Cvijanović, da ne podržavaju aktivaciju MAP-a te se traži od predstavnika RS da se ne bave ovim pitanjem, imajući u vidu stavove tog bh. entiteta o tom pitanju.

Na sastanku je usvojeno 15 zaključaka, a Cvijanović je rekla da je jedan od njih i to da RS ni pod kojim uvjetima ne može prihvatiti da se vrši prijenos njene imovine na nivou BiH.

Pozvala se na rezoluciju Narodne skupštine RS, po kojoj su zvaničnici RS i predstavnici tog bh. entiteta na nivou BiH obavezni da se ponašaju u skladu s tim dokumentom.

Razgovorima o toj temi prisustvovali su najviši zvaničnici RS, predstavnici nadležnih institucija tog bh. entiteta, izabrani zvaničnici u institucijama BiH iz RS, predstavnici parlamentarnih političkih partija te predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz proteklog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.