DILEME

Vještačka oplodnja u fokusu lobija iz Češke i Turske

Nismo uspjeli donijeti zakon o BMPO na nivou BiH, kaže Sarić

Piše: S. KURT

15.12.2018

Teško je prognozirati kako će se završiti za danas zakazana osnivačka skupština Udruženja za humanu reprodukciju Bosne i Hercegovine. Poziv za osnivanje tog udruženja nedavno je uputila vlasnica privatne klinike „Medico S“ iz Banje Luke Sanja Sibinčić.  

Ona je na čelu jedinog centra u RS koji vrši biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO).

Sporni statut

No, kako „Avaz“ saznaje, struka je podijeljena u vezi s osnivačkom skupštinom. Naši sagovornici ističu da, prema predloženom statutu, to udruženje zadire u nadležnosti entitetskih, odnosno kantonalnih institucija.

Profesorica Medicinskog fakulteta u Tuzli Elmira Hajder kazala je da je bila na prethodnim sastancima, ali da nije postignut dogovor.

- Bojim se da se sve radi pomalo ishitreno. Uz to, nisu prisustvovale mnoge kolege koje se bave ovom oblašću, što nije fer – kaže Hajder.

Hajder: Pomalo ishitreno

Ginekolog iz Mostara Senad Sarić kaže da nije protiv udruženja, ali da je osnivanje najavljeno „naprasno“.

- Nismo uspjeli donijeti zakon o BMPO na nivou BiH. Onda bi pacijent mogao birati gdje će se liječiti. Ovako, ostaju dileme, poput ove da u RS ima samo jedan centar, a u FBiH ih je više – kaže Sarić.

Sarić: Mnogo dilema

Subspecijalista u ovoj oblasti, koji je želio ostati anoniman, upravo i zbog činjenice da je jedan od najcjenjenijih, a nije dobio poziv za sastanak, kaže da „ovdje pušu vjetrovi iz Češke i Turske“. Time aludira na činjenicu da je centar dr. Sibinčić u partnerstvu s jednom češkom grupacijom.

- Bojim se da će pacijenti sada, umjesto našim, ići doktorima u Češku ili u Tursku, jer je među osnivačima i penzionisani ginekolog koji ima dobre veze s Turskom. Moramo zaštititi naše interese, a ne pacijente i novac izvlačiti u druge države – kaže on.

Baviti se edukacijom

Sibinčić kaže da je iznenađena „pogrešnim interpretacijama“.

Sibinčić: Novac nema veze

- Ovo je strukovno udruženje koje će se baviti edukacijom. Novac nema nikakve veze s tim – kazala je za „Avaz“.

Čehić: Zašto je propao državni zakon? 

Načelnik Odjela za humanu reprodukciju Bolnice Zenica Ermin Čehić informaciju o osnivanju udruženja dobio je od nas.

- Ne znam ni šta se osniva. Ja sam 2015. godine učestvovao u pokušaju donošenja zakona o BMPO na nivou BiH. Inicijativa je propala jer su protiv bili predstavnici iz RS – kazao je dr. Čehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.