POLITIKA

Kusturica: BiH je u sigurnim rukama Milorada Dodika

On je istakao da se Srbija mora nedvosmisleno opredijeliti i konačno stati na stranu Evroazije, jer se tamo nalazi budućnost Evrope

Kusturica: Mislim da je došlo vrijeme da se Srbija odrekne Josipa Broza Tita. Arhiv

Srna

17.12.2018

Režiser Emir Kusturica rekao je povodom najave aktiviranja MAP-a i mogućnosti ulaska BiH u NATO da je BiH u sigurnim rukama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji ima namjeru da štiti svaki centimetar Republike Srpske i da brani principijelne odluke Srba donesene u Narodnoj skupštini RS o vojnoj neutralnosti.

- S tim u vezi, on će učiniti sve za jačanje RS. Međutim, samo postojanje BiH u velikoj mjeri zavisi od njegovih kolega u Predsjedništvu Šefika Džaferovića i Željka Komšića i njihove spremnosti za dijalog i kompromise - izjavio je Kusturica za Rusku gazetu.

Na pitanje šta će savjetovati Miloradu Dodiku, Kusturica je rekao da će mu savjetovati da čitavo njegovo djelovanje bude u cilju zaštite dostojanstva srpskog naroda, da ne nastoji biti isključivo historijska ličnost, nego da sačuva pragmatizam.

- Uzgred, Milorad Dodik i jeste takav. To treba da mu pomogne da sačuva sve mehanizme vlasti i ojača ih u budućnosti radi osiguranja interesa Republike Srpske - naveo je Kusturica.

On je istakao da se Srbija mora nedvosmisleno opredijeliti i konačno stati na stranu Evroazije, jer se tamo nalazi budućnost Evrope.

- Mislim da je došlo vrijeme da se Srbija odrekne Josipa Broza Tita. U tome jeste smisao. Jer je on, levitirajući između Čerčila i Staljina, izabrao ovog prvog. Jedan od razloga je to što je Tito bio član londonske masonske lože "Konkordija". Ako pokušamo malo da ga rehabilitujemo, vidjet ćemo da je 1948. godine Zapad bio progresivniji od Sovjetskog saveza - kaže Kusturica.

Na pitanje šta Srbi očekuju od Rusije, Kusturica je rekao da se nadaju da ruski lider Vladimir Putin nikada neće dozvoliti da Kosovo bude primljeno u UN.

To se ne smije dozvoliti, čak i ako iz Beograda u Moskvu budu stizali signali da je pronađen nekakav bilateralni dogovor. Mi praktično ne kontroliramo veliki dio Kosova i de facto ono je u njihovim rukama, ali de iure mi ne smijemo da ih priznamo ni za sto godina, pošto su oni ukrali naše historijsko i duhovno nasljeđe - rekao je Kusturica.  

Kada je riječ o ulozi Rusije u novom svjetskom poretku, on je rekao da je Rusija ključni igrač u međunarodnoj areni i da će sve zavisiti od Rusije.

Govoreći o svojoj trećoj knjizi "Šta mi je to trebalo", Kusturica je rekao da je ona posebna, prije svega, što u njoj potvrđuje da se ne sprema da umre, stremeći ka životu, ili još preciznije, da je odlučio da živi do kraja svoj života.

Uzmemo na primjer Don Kihota, koji je na kraju svog života na prevaru doveden u dom svoje sestre i tek je pred licem smrti zapitao sebe: "Što mi je sve to trebalo", nakon čega je i umro - podsjetio je Kusturica.  

On je dodao da za razliku od Don Kihota, on misli da sličan naziv nove knjige je najbolji dokaz potrebe da u njoj sabere stečeno iskustvo i znanja za pitanje koje nema odgovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.