DOKAZI

Ko su "rođaci" koji su Cibri dali 750.000 KM

Šta je Armin Cibra odgovorio na pitanja Radončićevog advokata

Šejla Jugo-Turković i Armin Cibra: Fotografija koju je u subotu objavio Cibra

M. K. - F. M.

18.12.2018


Armin Cibra jučer ujutro je sa svog Facebook profila izbrisao subotnji status posvećen Šejli Jugo-Turković, svojoj bivšoj prijateljici i supruzi Zijada Zike Turkovića, a nakon što je „Dnevni avaz“ taj njegov status prenio u cijelosti u svom jučerašnjem izdanju.

Koji je motiv „štampača“

Šta se iznenada dogodilo i zašto je Cibra reagirao jučer tek u 16.40 sati, tvrdeći u pismu režimskim portalima da je njegov Facebook profil navodno hakovan i da on nije autor onoga što je napisao, može utvrditi svaka ozbiljnija policijska i tužilačka istraga.


Cibrin subotnji status s porukom Šejli Jugo-Turković: „Šta misliš narkomanko da budem Čavkin svjedok?“

I bez nje, međutim, nije teško u svemu prepoznati prste „rođaka“ koje je sam Cibra spominjao na posljednjem sudskom ročištu održanom u srijedu, 12. decembra, po tužbi Fahrudina Radončića.

Naime, na pitanje Radončićevog advokata Asima Crnalića u kojem je tiražu Cibra štampao klevetničku knjigu protiv Radončića, Cibra je odgovorio da se radi o tiražu od oko 50.000 primjeraka. Na dodatno pitanje o cijeni štampe, Cibra je odgovorio da je štampanje plaćano 15 KM po komadu.

Na kraju, na pitanje odakle njemu kao vozaču sa skromnom plaćom, 750.000 KM da štampa (i poklanja) toliki tiraž, Armin Cibra odgovorio je da su mu poslali „rođaci iz inozemstva“.

Ko su Cibrini „rođaci“ i kakav je njegov osobni motiv da ogroman novac ulaže u štampanje i distribuciju knjige o Radončiću, lako se može dešifrirati iz njegovog statusa koji je u subotu objavio na svom FB profilu. Oni su, očigledno, i njemu i Šejli Jugo-Turković plaćali i za lažno svjedočenje u Prištini protiv Radončića, i ljetovanje u Turskoj, i za knjigu.

Sada kada ih je Cibrina objava otkrila, brže-bolje su se aktivirali da cijelu priču svedu na „hakovanje profila“.

- Tvrdim da mi je tehnički iz meni nepoznatih razloga onemogućen pristup mom FB profilu od dana 12. 12. 2018. godine - ustvrdio je Cibra u demantiju za koji mu je trebao cijeli dan da smisli šta da objasni, s obzirom na to da ga je objavio u režimskim medijima tek poslije 16 sati.

No, nije pojasnio kako je baš jučer, nakon što je sve preneseno u „Dnevnom avazu“, obrisao svoje obraćanje Šejli Jugo-Turković. Uz to, jučer je obrisao i objavu koju je podijelio s profila izvjesne Amele Hodžić u četvrtak, 13. decembra, a gdje su se nalazile i fotografije Cibre i Šejle s ljetovanja u Turskoj.


Ovo je objava koju je Cibra podijelio na svom profilu u četvrtak, 13. decembra, s Facebooka izvjesne Amele Hodžić, a što je, također, jučer pobrisao: Dokazi da su ljetovali zajedno u Turskoj

Evidencija ulazaka

Osim tih slika na kojima se vidi da su putovali avionom, lako je na Sarajevskom aerodromu provjeriti kada i kako su otišli u Tursku.

Isto tako, vrlo lako je provjeriti evidencije svih ulazaka i izlazaka u zgradu Suda i Tužilaštva BiH, a s obzirom na navode iz Cibrine subotnje objave da su on i Jugo-Turković „tajno dovođeni u Tužilaštvo BiH u tri sata ujutro na dopune izjava o Radončiću“.

Dok Cibra sve bezuspješno pokušava demantirati spašavajući svoju, ali i kožu svojih „rođaka“, nije potrebno biti neki stručnjak pa znati da svaka ozbiljna policija na svijetu za vrlo kratko vrijeme može ustanoviti je li neko od 12. decembra hakovao Cibrin profil i kako je moguće da onda „neko“ jučer, 17. decembra, izbriše sve objave poslije 12. decembra.

Cibra i Šejla mali su igrači velikih zavjera, ali lako je doći do glave hobotnice


Facebook status Šejle Jugo-Turković iz juna prošle godine u kojem je otkrila da „postoji neko iznad nje i Cibre“

Zanimljivo da u svom jučerašnjem saopćenju Cibra i za nedavni status Šejle Jugo-Turković na njenom FB profilu, koji je također prenio „Dnevni avaz“, navodi kako je „isfabriciran“. Podsjetimo, Cibrino obraćanje Šejli Jugo-Turković uslijedilo je nakon što ga je 12. decembra ona na svom profilu pitala: „Šta misliš kerovođo Armine Cibra da budem svjedok Radončiću.“ Taj status i jučer se nalazio na njenom profilu.

Na kraju treba podsjetiti javnost i na to kako je u junu prošle godine između Cibre i Jugo-Turković „puklo“ kada je prvi put objavljena pamflet-knjiga knjiga protiv Radončića i kada ona nije potpisana kao autorica te je došlo do žestoke svađe.

Jugo-Turković tada je na svom FB-u obznanila da „postoji neko iznad nje i Cibre.“

- Dragi prijatelji, ja i Armin Cibra smo zajedno pisali knjigu, dogovarali šta će se napisati, da bi mi nakon što smo sve završili rekao “eto, znaš, oni hoće da bude samo moje ime – napisala je tada Jugo-Turković, otkrivši tako porukom: “Eto, znaš, oni hoće da bude samo moje ime” da ona i Cibra imaju svoje mentore.

Očigledno, ako SIPA i Tužilaštvo BiH budu proveli ozbiljnu istragu o Cibrinim navodima - a to je lako uraditi na način da se dobiju listinzi njihovih putovanja, zatim evidencije ponoćnih posjeta Tužilaštvu BiH, kao i posjeta Ziki Turkoviću, te njihovih noćenja u hotelu u Turskoj, putovanja po BiH, itd. - onda će biti otkriveni i ljudi „iznad nje i Cibre“ i glava hobotnice, gdje su Cibra i Jugo-Turković mali igrači velikih zavjera.

Posebno bi trebalo biti zanimljivo agencijama zaduženim za sprečavanje pranja novca utvrditi kako je Cibra i od koga, kojim putem i na koji način dobio 750.000 KM, te da li je to prijavljeno kao prihod. Naročito, ako se zna da je Cibra širom BiH besplatno dijelio knjigu za čiju je distribuciju i podjelu trebao dodatni i pozamašan novac u odnosu na spomenute troškove štampe od 750.000 KM.

Uz to treba utvrditi koji su novinari i lektori pomagali čovjeku koji nije znao da ispuni putni nalog da postane „pisac“ i da li im je honorare isplaćivao u kešu ili na njihove žiroračune.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.