TURIZAM

Smještajni kapaciteti za novogodišnje praznike popunjeni

Postavljene table s poučnim sadržajem spomenika prirode „Tajan“

Spomenik prirode „Tajan“. Ar. Memišević

Ar. Memišević

18.12.2018

Kada je u pitanju zimska turistička sezona na području spomenika prirode „Tajan“, koji obuhvata područje općine Zavidovići, od Hasiba Imširovića, uposlenika u info-birou, saznajemo da je posjeta istinskih rekreativaca i ljubitelja prirode i u ovim zimskim uvjetima zadovoljavajuća, a najčešće usluge su iznajmljivanje opreme.

- Svi smještajni kapaciteti za novogodišnje praznike u vikend-kućama, bungalovima i privatnom smještaju su odavno rezervirani - potvrđuje Imširović.

Jedan od uspješnijih projekata koji će posjetiocima dati informaciju više o ovom području okončan je ovih dana, a odnosi se na realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2018. godinu.

Projekt je Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona aplicirao upravitelj Tajana JP ŠPD ZDK. Realiziran je u saradnji s firmom “Alfa i Omega” Tešanj.

- Cilj projekta je edukacija stanovništva, gostiju, izletnika, turista i zaljubljenika u prirodu o potrebi čuvanja zaštite okoliša, zatim povećanje atraktivnosti područja, proširenje sadržaja i promocija turističke ponude spomenika prirode „Tajan“ i Bosne i Hercegovine - kaže Imširović.

Table su ekološko-edukativnog, geološkog, speleološkog, turističko-rekreativnog i historijskog karaktera, a planirano je i redovno organiziranje nastave u prirodi.

- Na ovaj način će se djeca educirati o prirodi i njenom značaju za čovjeka te steći znanja o flori i fauni zaštićenog područja, jezeru Mašica, speleološkim objektima, biciklističkim stazama, a na raspolaganju je i mapa kompletnog područja te tabla s cjenovnikom usluga - dodaje Imširović.

Ar. Memišević

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.