HERCEGOVINA

Povećan broj dolazaka i noćenja: Očekuje se rekordna turistička sezona

Smještajni kapaciteti u Hercegovini više od 70 posto popunjeni. U Neumu trenutno borave gosti iz Francuske, Poljske i Njemačke

Mostar: Ogromne gužve ovih dana. Avaz

Meliha Smajkic

3.5.2024

Prvomajski praznici koje su brojni građani uvezali s predstojećim vikendom u znaku su povećanog broja turističkih dolazaka i noćenja u cijeloj Hercegovini.

Potvrđuju to i podaci s popularnih internet-platformi za rezervaciju smještaja, prema kojima je više od 70 posto kapaciteta popunjeno, ali i informacije turističkih zajednica i udruženja. Također, u prilog tome svjedočile su ogromne kolone vozila na cestama i autocestama prema jugu BiH.

Dobri rezultati

Tako je u Neumu upravo 1. maj označen kao početak prave sezone, a prema tvrdnjama tamošnjih turističkih radnika, osim hotela čiji su smještajni kapaciteti između 60 i 70 posto popunjenosti, i u privatnom smještaju se bilježe dobri rezultati.

Uz domaće goste, čiji se pojačani dolazak očekuje u špici sezone, u Neumu trenutno borave gosti iz Francuske, Poljske i Njemačke, kao i skandinavskih zemalja.

- Očekivanja od sezone su odlična. Sama špica trebala bi biti rasprodata kao i svake godine, tako da već imamo neku projekciju kako će sezona izgledati - izjavio je Davor Krešić iz Udruženja hotelijera Neum.

Također, veliki broj stranih gostiju boravi u Međugorju, ali i u Mostaru, gdje je zabilježen porast broja noćenja domaćih turista za prvomajske praznike.

Vile za odmor

Upravo su prvomajski praznici otvorili sezonu iznajmljivanja brojnih kuća i vila za odmor, pogotovo u okolini Mostara.

- I prije prvomajskih praznika evidentirali smo porast broja dolazaka i noćenja u skoro svim mjestima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Međutim, konkretne pokazatelje ćemo imati naknadno. U svakom slučaju, očekivanja od ove sezone su zaista velika - kazali su nam iz Turističke zajednice HNK.

Statistički pokazatelji

Da je broj turističkih dolazaka u konstantnom porastu u FBiH, pokazuju i statistički podaci. Prema posljednjim za mart, ukupan broj dolazaka turista iznosio je 67.315, što je za 2,1 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u odnosu na februar 2024. godine veći je za 9,1 posto. Učešće domaćih turista je 32,8, a stranih 67,2 posto.

Velika očekivanja za ovu sezonu turistički radnici imaju i zbog bolje zračne povezanosti Aerodroma Mostar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.