SARAJEVO Odluka Milorada Dodika i Željka Komšića

Predsjedništvo BiH: Smijenjeno 27 diplomata

Avaz.ba

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH donesena je odluka da se smijene ambasadori koje su u ranijem sazivu imenovali Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Rezultat je to dogovora predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Milorada Dodika i Željka Komšića.

U Kraljevini Belgiji je tako smijenjena dugogodišnja ambasadorica Lidija Topić-Bouwen. Darko Zelenika smijenjen je s pozicije ambasadora u Italiji, a Josip Gelo u Vatikanu.

Također, ambasadorica BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj je smijenjena, te Tomislav Leko, koji je obnašao funkciju ambasadora BiH u Mađarskoj.

Ankica Gudeljević je smijenjena sa pozicije ambasadora BiH u Njemačkoj, kao i Ivan Dunđer u Poljskoj, a također smijenjen je i Ivica Dronjić, koji je bio bh. ambasador pri UN-u.

S pozicije šefice stalne misije Vijeća Evrope u Strazburu smijenjena je Lucija Ljubić, a s pozicije konzulice smijenjena je Ružica Udovičić.

Ambasadorica BiH u Velikoj Britaniji više neće biti Valentina Marinčić, a također u Švedskoj je opozvana Vesna Ćuzić.

Milorad Dodik je opozvao Vinka Radovanović iz Crne Gore, a iz Egipta Duško Stojanović.

Iz Grčke je smijenjen Branko Dokić, a iz Izraela Jelena Rajaković. Istovremeno smijenjen je i ambasador BiH u Japanu Borislav Marić, u Kanadi Srđan Lalić, Rumuniji Mile Vasić.

U Sloveniji je smijenjen Slavko Vučurević, Lazar Mirkić, koji je obnašao funkciju ambasadora BiH u Srbiji, kao i u Anđelko Grahovac koji je bio u Švicarskoj.

Smijenjeni su i diplomatski predstavnici misije BiH pri OESS-u, u konzulatu u Istanbulu, te počasni konzul BiH u Izraelu.

NA VRH

Podijeli članak na