REAKCIJE

Građani ogorčeni: Zar vam više nije dosta!

Nakon informacije objavljene u „Avazu“ o povećanju osnovice sa 315 na 330 KM, pristigle brojne negativne reakcije

Radnici u privredi od plaće ne mogu osigurati ni trećinu potrošačke korpe. Arhiv

M. RENER-SMAJOVIĆ

19.12.2018

Sporazum između Federalne vlade i Sindikata državnih službenika FBiH o povećanju osnovice za obračun plaća u idućoj godini, potpisan je jučer.

Time je ozvaničeno povećanje plaća državnim službenicima, namještenicima, ali i federalnim ministrima i parlamentarcima.

Osuđuju i poslanici  

Uprkos tvrdnji Samira Kurtovića, predsjednika Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, da ovo neće povećati ukupan iznos za plaće predviđen budžetom, jer zapravo ima manje uposlenika nego prije, prijedlog budžeta FBiH za 2019. godinu govori drugačije.

Planirano je, naime, povećanje stavke za plaće i naknade za 14,4 miliona KM u odnosu na ovogodišnji budžet, dok je ukupan broj zaposlenih povećan za četiri osobe. U obrazloženju budžeta za 2019. navedeno je da je viša osnovica jedan od razloga veće stavke za plaće.

Istovremeno, nakon informacije objavljene u „Avazu“ o povećanju osnovice sa 315 na 330 KM, jučer su pristigle brojne negativne reakcije. Društvene mreže već su preplavile osude i pitanja zar vlastodršcima nikad nije dosta para.

Negodovanja su iskazali čak i poslanici.

- To što je uradila Vlada je sramno i ponižavajuće. Građani ne misle da dužnosnici zaslužuju visoke plaće. Trebali su iz odluke o osnovici izuzeti parlamentarce i ministre - stava je Azra Hadžić-Bećirspahić, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

I SDP-ova zastupnica Mira Grgić kazala je da će povećanje plaća u javnom sektoru donijeti samo još veće nezadovoljstvo građana i da ovo nije bilo baš najpreče što je trebalo uraditi.

Ogorčeni su i u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH, iz kojeg su sramotnim nazvali povećanje ionako visokih plaća za premijera, ministre i parlamentarce. Sindikat je pozvao dužnosnike da se odreknu ovog povećanja primanja.

Još dublji jaz

- Činjenica da radnici u realnom, ali i drugim sektorima, za svoju plaću ne mogu osigurati ni trećinu potrošačke korpe, predstavlja direktan rezultat (ne)rada onih koji su za vrijeme trajanja mandata od države naplatili stotine hiljada maraka - saopćeno je iz SSSBiH.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH, istakao je da više plaće zvaničnicima znače da će i njihove penzije biti više te da se radi o velikom raslojavanju i da će biti sve dublji jaz između realnog i javnog sektora.

Socijalni slučajevi

Federalni ministar pravde Mato Jozić, koji je u ime Vlade jučer potpisao Sporazum o osnovici za obračun plaća, na pitanje zašto je ona povećana, odgovorio je da je državnim službenicima osam godina umanjivana plaća i pitao trebaju li biti socijalni slučajevi.  

- Prioritet je bio razgovor sa sindikatom, a ne s ministrima i parlamentarcima. Koliko je ministara, a koliko državnih službenika - odgovorio je Jozić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.