INTERVJU

Radončić: Izetbegović je prešao sve crvene linije

On naglašava da ta stranka neće podržati nikakvu etničku podjelu Bosne i Hercegovine te da treba poštivati volju srpskog i hrvatskog naroda

Radončić: S Izetbegovićem nije spreman razgovarati. BHRT

BHRT

20.12.2018

Pregovori između SBB-a i SDA mogući su na nivou delegacija stranaka, a ne njihovih lidera, ocjenjuje u intervjuu „Jedan“ predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.

S Izetbegovićem nije spreman razgovarati jer se, kako kaže, u predizbornoj kampanji ponašao euforično i „prešao sve crvene linije“.

- Ja njega (Izetbegovića, op. a.) jako odvajam od političkog projekta koji se zove SDA. Ne isključujem mogućnost da naše političke stranke pregovaraju, ali iz jednog korektnog odnosa, i prema meni i prema njemu, najbolje da to rade delegacije stranaka, bez svojih predsjednika. Ja sam s gospodinom Izetbegovićem nekoliko puta razgovarao u četiri oka. Svaki put smo imali problem da se on ne sjeća onoga što je rekao, što je obećao, što smo dogovorili i mislim da tu vrstu iskustva nema potrebe ponavljati ni s jedne ni s druge strane - kaže Radončić.

Ističe da treba poštovati volju srpskog i hrvatskog naroda. 

- Nema smisla učestvovati na izborima ukoliko se ne promijene izborna pravila, jer je BiH jedina zemlja na svijetu koja nema drugi krug izbora za predsjednika, za izbor općinskih načelnika i elektronski način glasanja - tvrdi Radončić.

Lider SBB-a naglašava da ta stranka neće podržati nikakvu etničku podjelu Bosne i Hercegovine te da treba poštivati volju srpskog i hrvatskog naroda.

- Mi, i da nećemo, moramo poštivati izbor srpskog naroda. SNSD je toliko pobijedio da ga ne možete matematički zaobići u stvaranju Državne vlade. Također, rezultat HDZ-a je tako velik da ih ne možete zaobići čak i kada biste htjeli, a mislim da takvih entuzijasta više nema, da ih isključite iz Vlade Federacije - istakao je Radončić.

U intervjuu „Jedan“ Radončić govori o sudskom procesu koji je protiv njega vođen, biznisu, politici, koalicijama. Otkriva i kako bi trebao izgledati novi toranj kojim, kako kaže, želi vratiti olimpijski imidž Sarajeva. 

Intervju „Jedan“ na programu je večeras u 20 sati na BHT 1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.