DIJETE ZA PRIMJER Desetogodišnji Amer Ibrahimović želi postati najveći farmer u BiH

Umjesto igrački skuplja ovce, od bajramskog džeparca kupio kauč i janje

Rano ustaje i prvo nahrani i napoji ovce, doručkuje i krene u školu

S. SMAJLOVIĆ

Amer ponosno pozira pored svog stada: Sam se brine o ovcama

Foto: S. Smajlović


Desetogodišnji Amer Ibrahimović iz Pobuđa kod Bratunca, učenik četvrtog razreda OŠ Nova Kasaba, veliki je zaljubljenik u sve životinje. Kako kaže, najviše voli ovce i želja mu je da jednog dana postane najveći farmer u BiH.

  • Amer stvorio sebi korisnu obavezu i već misli  na budućnost

    Amer stvorio sebi korisnu obavezu i već misli na budućnost


Prije dvije godine od bajramskog džeparca kupio je sebi kauč za 140, a za preostalih 50 maraka kupio je janje, koje je hranio kravljim mlijekom. Nakon toga kupio je još dvije ovce, koje su se ojanjile, a stado se povećavalo. Danas ima 13 ovnova i 11 ovaca, koje će se, kako kaže, ako Bog da, ovih dana početi janjiti.

Nisam mali

- Nisam ja više mali. Od džeparca ne kupujem igračke, veće mi je zadovoljstvo kupiti ovcu. Raduje me kada povećam broj ovaca i s nestrpljenjem očekujem kada će se početi janjiti - kazuje nam mali Amer. Sam se brine o svojim ovcama. Rano ustaje i prvo nahrani i napoji ovce, doručkuje i krene u školu. Iz škole opet ovcama, da im dnevni obrok, očisti štalu i uvečer ih ponovo namiri. Tako je zimi, a kada nema snijega, po dolasku iz škole pušta ih na pašu.

Traktor i kosilica

Ljeti ocu Ibrahimu, majci Bahri i bratu Esadu pomaže u skupljanju sijena i dovoza do štale, kako bi zimi imao dovoljno hrane za svoje stado. Želja mu je da, kada poraste, kupi traktor sa svim priključcima, kosilicu i da ima stado od najmanje 300 ovaca. Amerov san polako postaje stvarnost, što potvrđuje njegovo stado, koje je sve veće.

  • Amer s majkom Bahrom i ocem Ibrahimom: Dječak velika pomoć u domaćinstvu

    Amer s majkom Bahrom i ocem Ibrahimom: Dječak velika pomoć u domaćinstvu


Roditelji ponosni

Amerov otac hadži Ibrahim i majka Bahra ponosni su na njega. Zadovoljstvo im je što je vrijedan, sam se brine o ovcama i što je kao dijete sebi stvorio korisnu obavezu i što misli na budućnost. Ibrahim poručuje ostaloj djeci da se posvete nečemu korisnom, da im interneti i telefoni služe za potrebu, a ne za gubljenje vremena, i nada se da će njegov Amer uspjeti, u čemu ima veliku roditeljsku podršku.

NA VRH

Podijeli članak na