BOŽIĆNA PORUKA Biskup banjalučki povodom nastupajućeg praznika

Biskup Komarica: Slijediti poruke mira i pravde, milosrđa i ljubavi

Fena
21.12.2018 14:08

Biskup banjalučki Franjo Komarica pozvao je vjernike da se slijede poruke pravde, milosrđa, ljubavi i mira na zemlji, u našem životnom okruženju.

U božićnoj poruci, Komarica je rođenje Isusovo čestitao vjernicima koji su u svojim rodnim župama, kao i onim koji još trpe nepravdu nasilnog progonstva i izbjeglištva.

Ukazao da je Božić posebno svečan dan za kršćane, kada se slušaju utješne riječi radosne pjesme nebeskog glasnika – anđela – upućene ljudima, da se ne boje.

-Te iste riječi "Ne boj'te se" pogađaju u srce i nas, koji živimo danas u svom konkretnom životnom okruženju. I danas ima mnogo ljudi – i u našoj životnoj sredini – koje muči strah od života, od današnjice i od sutrašnjice. Taj strah je, nerijetko, prepoznatljivo obilježje našeg vremena – naveo je biskup banjalučki.

Mnogi i od nas su, podsjeća, osobno doživjeli dramu straha usljed nedavnih ratnih događanja, ali i usljed poratne društvene i ekonomske, političke i mnoge druge nesređenosti i životne nesigurnosti u našoj zemlji.

A nisu nam nepoznati, kaže, i sve brojniji slučajevi ljudi, pripadnika drugih narodā, krajeva i kulturā, koji bježe iz straha za svoj život i budućnost svoju i svojih najbližih.

- Ne bojte se - riječi su dragocjene utjehe za nas i mnoge druge u životnim tjeskobama. Ali su to također prevažne riječi za stvarnost koja je pred nama dok slavimo radosnu božićnu svetkovinu – dodao je Komarica.

Podsjetio je na rođenje Isusa Krista, ističući da svaki čovjek ima pravo za njega, kao spasitelja.

- Spasitelj je redovito usko povezan s nečijom nevoljom. I tada i sada, ljudski je rod trebao i treba Spasitelja. Treba ga i svaki od nas. Na Spasitelja svijeta ima pravo svaki čovjek, 'svako svijeta stvorenje', kako izriče božićna pjesma – navedeno je u božićnoj čestitki.

Podsjetio je i da je Bog, kao čovjek, ušao u ljudsku povijest, da tu povijest, u kojoj se nalazi i povijest svakog od nas, današnjih članova ljudskog roda, izvede iz slijepe ulice straha i beznađa i povede je ka sigurnom, cilju sretne vječnosti.

- Zato i kliče Crkva Kristova u svojoj božićnoj liturgiji, pozivajući sve svoje članove i sve članove ljudskog roda: "Radujmo se svi u Gospodinu! Spasitelj se naš rodio" – stoji u božićnoj poruci.

Vjera u Boga, kako je naveo, pomaže i u najtežim situacijama.

- Ako istinski vjerujemo u Isusa Krista, jedinstvenog Spasitelja svijeta, onda ni u najtjeskobnijim životnim situacijama nećemo ostati beznadni i bez snage da se ponašamo kao sretna i zbrinuta djeca Božija, kao Kristovi saradnici u proslavi Božijeg Imena i u izgradnji njegovog kraljevstva mira i pravde, milosrđa, ljubavi i mira na zemlji, u našem životnom okruženju – ukazao je Komarica.

Zbog zdravstvenih razloga nije se mogao i direktno obratiti novinarima.

NA VRH