TUZLA

Jednoglasno usvojena odluka o privremenom finansiranju

Održana Skupština TK. A. Bajrić

Piše: E.Sk

21.12.2018

Zastupnici u Skupštini TK jednoglasno su na hitnoj sjednici usvojili odluku o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona u razdoblju 1. januar – 31. mart 2019. godine. Odluka je, kako je navedeno, “teška” 75 miliona KM i odražava prosjek izvršenja budžeta u prva tri mjeseca 2018. godine.  

- Mnogi se pitaju jesmo li morali usvojiti ovakvu odluku. Jesmo, i to nije ništa neuobičajeno. Izlazimo iz izborne godine, Vlada TK još nije konstituirana. Ne želimo urušiti sistem i dosti u nezgodan položaj i građane i budžetske korisnike – kazao je Nedžad Hamzić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK.

Osim odluke o privremenom finansiranju kantona, zastupnici u Skupštini TK jednoglasno su usvojili i finansijski plan Službe za zapošljavanje TK, rebalans budžeta i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja te moratorij na zapošljavanje u javnim ustanovama i institucijama, izuzimajući osnovne i srednje škole i potreba za radna mjesta u hitnim slučajevima.

- Bilo je različitih stavova kada je u pitanju budžet i kada su u pitanju usvojeni finansijski planovi. Mi smo kao prijelaznu varijantu morali usvojiti odluku o privremenom finansiranju kantona. Ponudili smo i zaključak Skupštini TK da se obustave sva zapošljavanja i imenovanja do formiranja nove Vlade TK, koji je na kraju jednoglasno usvojen – kazao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.