PORUKE

Stoltenberg: Bosna i Hercegovina daje značajan doprinos operacijama NATO-a

Stoltenberg: Podržavamo BiH na putu ka EU i NATO. Agencije

Pobjeda

3.1.2019

Učešćem u važnim NATO misijama, poput one u Afganistanu i na Kosovu, spremnošću da izdvoji dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, Crna Gora je pokazala da je naš pouzdan i čvrst saveznik, kazao je u intervjuu za podgoričku „Pobjedu“ generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg. 

On je rekao da su sigurnost i stabilnost Z+zapadnog Balkana izuzetno važni za NATO „i mi imamo čvrste odnose sa svim zemljama u regionu.“

- Nadgledao sam proces pristupanja Crne Gore u NATO, koji je povećao sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu. Također sam blisko sarađivao s vlastima u Skoplju, podržavajući euroatlantske aspiracije njihove zemlje. U tom smislu, pozdravljamo rad na implementaciji sporazuma o imenu koji je u toku i radujem se što će Makedonija biti 30. članica NATO-a, nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina također daje značajan doprinos NATO operacijama i mi u potpunosti podržavamo njihov euroatlantski integracioni put - rekao je Stoltenberg.

U aprilu 2019. godine NATO će obilježiti 70. godišnjicu postojanja. Odgovarajući na pitanje šta vidi kao najveće dostignuće Alijanse, a gdje misli da je Alijansa mogla uraditi više, Stoltenberg je naglasio da je NATO svih ovih godina bio garant mira i sigurnosti širom euroatlantskog područja, kroz čvrstu transatlantsku vezu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.