BADNJI DAN

Dodik u Beogradu: Nama je RS sinonim za slobodu, a Srbija za život

Dodik i Cvijanović za Badnji dan u Srbiji. Screenshot

Avaz.ba

6.1.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas u Beogradu da Srbi teže kroz stoljeća da budu sabrani.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ideji da se na Badnji dan uoči Božića u Beogradu okupe predstavnici Srba iz zemalja regiona. Rekao je i da nisu tu da prave planove protiv drugih ili trećih.

- Nema boljeg dana od Božića da se okupimo i razgovaramo o specifikumu našeg naroda u Srbiji i regiji. Svi se ugledamo na Srbiju i želimo joj uspjeh. Vučić i Brnabić su nas obavijestili o mogućnostima pomoći svim srpskim zajednicama - kazao je Dodik. 

Istakao je da Srbi žele očuvati mir i samo tome teže. Na pres-konferenciji, Dodik je govorio i o odnosu BiH i Srbije.

- Želimo u BiH da izgradimo ustavnu poziciju srpskog naroda i RS. Nama je Republika Srpska sinonim za slobodu srpskog naroda, a Srbija sinonim za naš život. Želimo da legalizirati taj pristup jer ne vrijeđa nikog, kao što ja ne smatram da je problem da Bošnjaci iskažu svoje interese koje ne vrijeđaju druge - kazao je Dodik.

Aleksandar Vučić rekao je da Srbija s Bosnom i Hercegovinom ima veoma bliske i dobre odnose. 

- BiH je jedan od naših ključnih trgovinskih partnera, ali to su i Crna Gora i Makedonija, pa i Hrvatska. Sa svim tim zemljama Republika Srbija ima suficit u svom trgovinskom odnosu. To znači da su te zemlje od izuzetnog značaja za nas jer su to prostori na koji mi možemo na najbolji i najuspješniji način plasirati i svoju robu. Zato je od posebnog našeg interesa da s tim zemljama imamo dobre odnose - rekao je Vučić.

Kazao je da su na zajedničkom sastanku s predstavnicima Srba iz regiona iznijeli i svoje stavove i saslušali jedni druge. 

- Ono što mi se čini da smo uspjeli, ako to smijem da kažem, kao važan rezultat, a to smo najprije uspjeli u dogovoru sa predsjednikom Dodikom i predsjednicom Cvijanović, Ana i ja, mislim da smo to uspjeli sa svima, a to je da čak i kada imamo razlike između sebe, kada ne mislimo isto, da odnos Srbije prema pripadnicima svoga naroda uvijek bude odnos poštovanja, razumijevanja, podrške, a da sličan odnos poštovanja prema Srbiji pokazuju i predstavnici našeg naroda, da nikada više ne dođemo u situaciju u kojoj smo bili 1990-ih i početkom 2000-ih godina - kazao je Vučić.

Osim Dodika, tradicionalnom unošenju badnjaka u prostorije Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije u Beogradu prisustvovali su i predsjednica RS Željka Cvijanović, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković, predsjednici Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević, kao i poslanik "Ujedinjene Crne Gore" u crnogorskom parlamentu Goran Danilović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.