PORUKE

Incko govorio na 10. godišnjici od donošenja Rezolucije EP o Srebrenici

Tada se za projekat pomirenja zauzeo Jelko Kacin, tadašnji slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu u skupini ALDE

Valentin Incko. Patria

Patria

9.1.2019

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) govorio je danas na okruglom stolu povodom 10. godišnjice donošenja Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, koji je u Ljubljani organizirao Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES, javlja agencija Patria. 

Inzko je tokom sesije govorio o važnosti pomirenja u Bosni i Hercegovini, navodeći kao pozitivan primjer Francusku i Njemačku, koje su u Drugom svjetskom ratu bile na suprotnim stranama, a danas su jedni od ključnih država partnera.

- Pomirenje je dugotrajan proces - rekao je Incko, podsjećajući da je prije nekoliko sedmica također uhapšen jedan nacista, iako je zločine počinuo tokom Drugog svjetskog rata.

Pomirenje u BiH je dugotrajan proces, rekao je Incko, ali nije nemoguć.

Visoki predstavnik je podsjetio i na to da u Francuskoj i Njemačkoj ne postoje dvije istine o prošlosti, da postoji samo jedna istina, te da ni u BiH, istakao je, ne može postojati više istina o proteklom ratu.

Prošlo je deset godina od donošenja Rezolucije o Srebrenici u Europskom parlamentu, sa kojom je EP pozvao države članice EU kao i države Zapadnog Balkana, da obilježe 11. juli kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

U rezoluciji, koju su tada podržale sve političke skupine u EP, je naglašeno da se potrebno sjetiti i odgovarajuće pokloniti svim žrtvama zločina, koji su bili počinjeni za vrijeme nedavnih ratova na Balkanu.

Nacrt teksta rezolucije su tada pripremili Jelko Kacin i Dijana Volis (Dianna Wallis) uz pomoć Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa. U EP se za taj projekat pomirenja zauzeo Jelko Kacin, tadašnji slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu u skupini ALDE i potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu, koji je tekst uskladio sa svim političkim skupinama.

EP je rezoluciju donio 15. januara 2009. godine.

Na okruglom stolu u Ljubljani danas su govorili još i Jelko Kacin, bivši predsjednik Ustavnog suda Slovenije dr. Ernest Petrič, član ratnog Predsjedništva RBiH i profesor sa Univerziteta u Sarajevu dr. Mirko Pejanović, predsjednica Udruženje majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, njena zamjenica Kada Hotić te predsjednik Udruženje žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Razgovor sa sudionicima okruglog stola vodio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije doc. dr. Zijad Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.