MEMORIJALNI CENTAR

U Srebrenici zabilježeno 107.015 domaćih i stranih posjetilaca

6.610 bijelih nišana s imenima svih žrtava genocida

Bh. građani zaobilaze Potočare. Arhiv

S. Smajlović

11.1.2019

Memorijalni centar Srebrenica Potočari prošle godine posjetilo je 107.015 gostiju iz cijelog svijeta, računajući i 25.000 učesnika komemoracije 11. jula. 

Ljetne posjete

Najviše posjeta zabilježeno je u proljetnim i ljetnim mjesecima. Tako je u aprilu ovaj kompleks posjetilo 6.630, u maju 9.420, junu 8.680. i julu, ne računajući komemoraciju, 16.080 posjetilaca.

Kustos Muzeja potočarskog memorijala Azir Osmanović kaže da su to uglavnom učenici osnovnih i srednjih škola i studenti.

- Dogovoreno je sa školama i Ministarstvom obrazovanja Federacije BiH da određene kategorije učenika i studenata dođu u Memorijalni centar i na licu mjesta se uvjere u ono što se dogodilo - istakao je Osmanović.

Naglašava da Memorijalni centar Potočari svake godine posjeti veliki broj stranaca iz Amerike, Holandije, Italije, Njemačke, Austrije, Engleske, Francuske, ali i drugih evropskih i azijskih zemalja.

Historijski časovi

- Za sve grupne posjete organiziraju se historijski časovi na kojima znaju biti i preživjeli Srebreničani, koji posjetiocima pričaju o onome što su prošli tog jula 1995. godine i broju ubijenih svojih najmilijih - navodi Osmanović.  

U Memorijalnom centru Potočari naglašavaju da danas postoji veliki broj bh. građana koji nisu posjetili ovo mjesto genocida i da se na licu mjesta uvjere šta se desilo tog jula. Da čuju priču preživjelih Srebreničana, pogledaju veliku video i fotodokumentaciju, smještenu u prostorijama kompleksa. Tu je 6.610 bijelih nišana s imenima svih žrtava genocida.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.