EDUKACIJA Uručene diplome

Osam novih Geštalt psihoterapeuta u BiH

Humanistički pravac nastao pedesetih godina prošlog stoljeća

Avaz.ba
14.01.2019 12:19

Program je na nivou postdiplomskog studija

Bosna i Hercegovina bogatija je za osam novih psihoterapeuta kojima su danas u Sarajevu uručene diplome o uspješno završenoj petogodišnjoj edukaciji za Geštalt psihoterapeuta, što je humanistički pravac nastao pedesetih godina prošlog stoljeća. 

Edukaciju iz ove oblasti od 2004. godine organizira Društvo za obrazovanje i usluge "Psiho-Integrum", a radi se o programu koji je na nivou postdiplomskog studija i akreditiran je od Nacionalne komisije za visoko i više obrazovanje Malta te Evropske asocijacije za Geštalt psihoterapiju i Evropske asocijacije za psihoterapiju.

Do sada je u tom edukativnom programu učestvovalo ili još učestvuje više od 100 psihoterapeuta koji su prošli predavanja renomiranih stručnjaka iz oblasti psihoterapije, dok njih 80 već posjeduje međunarodno priznate psihoterapijske certifikate.

Direktorica Društva za obrazovanje i usluge Sanela Selmanović-Podrug kazala je da psihoterapeuti koji su završili tu edukaciju rade u kliničkim ustanovama, domovima zdravlja, centrima za mentalno zdravlje te u organizacijama u okviru odjela za ljudske resurse, a neki od njih imaju privatnu praksu.

Edukaciju mogu pohađati osobe koje su završile fakultete humanističkih ili socijalnih nauka, a sve se odvija u skladu sa standardima evropskih strukovnih asocijacija za psihoterapiju.

NA VRH