SARAJEVO Premijer Kantona Sarajevo

Forto: CIK je KS nezakonito smanjio broj delegata u Domu naroda PFBiH

On je podnio tužbu Sudu BiH protiv CIK-a pozivajući se na nezakonite izmjene Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti

Fena
14.01.2019 15:24

Forto: Podnio tužbu Sudu BiH protiv CIK-a

Foto: Fena

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je danas da je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine nezakonito ovom kantonu smanjila broj delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH sa 11 na devet.

Zbog toga je Forto, kao ustavno ovlašteni predstavnik, u ime Kantona Sarajevo podnio tužbu Sudu BiH protiv CIK-a pozivajući se na nezakonite izmjene Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

U tužbi je naveo da je CIK protuzakonito preuzeo ulogu zakonodavca te, umjesto Parlamentarne skupštine BiH, popunio dijelove zakona koji nedostaju nakon odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" te odlučio o stvarima za koje nije nadležna BiH, nego Federacija BiH.

Također, premijer tvrdi da je CIK postupio protivno normama Izbornog zakona BiH te suprotno Aneksu 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

- Kanton Sarajevo je tražio da se pred Sudom BiH održi javna rasprava, jer svaki pravni subjekt ima pravo da svaki akt državne uprave bude ispitan barem od jedne sudske instance pune jurisdikcije, a to može biti samo Sud BiH kao jedini upravni sud u ovom slučaju - istaknuo je Forto.

Pojasnio je da je tužba zasnovana na činjenici da se svaki pravni subjekt, u slučaju povrede nekog prava, ima pravo obratiti za sudsku zaštitu, stoji u saopćenju iz Ureda premijera Kantona Sarajevo koje prenosi Pres-služba KS.

NA VRH