POSJETE

Crnadak: BiH "ulaznica" za evropsko tržište

Teme razgovora bila su i pitanja sigurnosti i borbe protiv terorizma, situacija u regionu Bliskog istoka, sjevernoj Africi, kao i druge međunarodne aktuelnosti

Crnadak - Bahil: Unapređenje odnosa. Agencije

Srna

17.1.2019

Ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak istakao je tokom razgovora s libanskim ministrom vanjskih poslova Gebranom Basilom da položaj BiH omogućava libanskim privrednicima i investitorima pristup evropskom tržištu.                                         

Crnadak, koji boravi u posjeti Libanu, razgovarao je s Basilom o unapređenju odnosa dvije zemlje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Tokom razgovora je rečeno da je libanska strana zainteresirana za kapacitete kojima raspolaže BiH u oblastima metalske i drvne industrije, te za mogućnost izvoza prehrambenih proizvoda, posebno orašastih plodova i maslinovog ulja na tržište BiH.

Crnadak je naglasio da postoji mogućnost za razvoj turizma s obzirom na to da je zabilježen porast dolaska turista iz Libana u BiH, posebno u Međugorje, a ukazao je i na kapacitete zimskog turizma, u prvom redu Olimpijskog centra "Jahorina".

Dvojica ministara inicirala su razgovore i o mogućnostima potpisivanja sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih putnih isprava, te su razgovarali o mogućnostima vizne liberalizacije za nosioce običnih pasoša.

Teme razgovora bili su i pitanja sigurnosti i borbe protiv terorizma, situacija u regionu Bliskog istoka, sjevernoj Africi, kao i druge međunarodne aktuelnosti. 

Crnadak je pozvao Basila da do kraja godine, zajedno s delegacijom predstavnika poslovne zajednice Libana, posjeti BiH, te da se tom prilikom održi biznis forum o unapređenju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Crnadak je posjetio i Počasni konzulat BiH u Bejrutu, a danas će se sastati s predsjednikom Libana Mišelom Aunom i predsjednikom Vlade Saadom el-Haririjem. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.