BOSNA I HERCEGOVINA Cilj smanjenje oporezivanja

Šarović: Suspenzija carina na uvoz električnih automobila

U svijetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila dok ih je u našoj zemlji registrirano svega 18

Avaz.ba
18.01.2019 13:06

Mirko Šarović

Foto: Arhiv

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra 2019. godine, čiji je cilj smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon. 

Ministar Mirko Šarović uputio je ovu odluku u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu. 

U svijetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila dok ih je u našoj zemlji, prema posljednjoj evidenciji, registrirano svega 18. 

Primjenom povoljnije carinske stope stimulirat će se uvoz novih automobila, što će značiti višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena sigurnosti saobraćaja. 

Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uvjeta za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

Odlukom se harmoniziraju carinske stope koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu.

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini - smanji sa dosadašnjih 15 posto na 5 posto. 

Ovo važi za automobile sa pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te sa 5 posto na 0 posto carinsku stopu na automobile na električni pogon.

NA VRH