ISTRAŽUJEMO

Dok moratorij na rast akciza čeka, šverceri u džep trpaju milione KM

Prijedlog iz Vijeća ministara upućen u Parlament, sjednica na kojoj su trebale biti formirane komisije odgođena

Lokacija u blizini sarajevske pijace Otoka: Čim inspekcije zamaknu, prodavači opet na svojim „radnim mjestima“. M. Kadrić

B. T. - E. P.

18.1.2019

Svaka druga cigareta u Bosni i Hercegovini kupljena je na ilegalnom tržištu. Od 2013. do 2018. ilegalno je tržište poraslo višestruko, sa stope od šest na oko 50 posto. U samo tri godine legalno tržište smanjilo se za više od 35 posto, a na tržištu se pojavilo čak 80 nelegalnih brendova! Zbog crnog tržišta, za šest godina BiH je izgubila između 600 i 700 miliona KM!

Podaci su to kojima barataju u duhanskoj industriji. Istovremeno, konzumacija cigareta nije pala, što je potvrdilo Odjeljenje za makroekonomsku analizu UO Uprave za indirektno oporezivanje. To znači da su građani natjerani na ilegalno tržište, gdje konzumiraju proizvode koji nemaju kontrolirano porijeklo i kvalitet.

Ispod tezge

Do ovakvog stanja na tržištu došlo je zbog kontinuiranog rasta akciznog opterećenja, koji je, istina, doveo do eksplozije prihoda naplaćenih od akciza, ali i do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je destimulirao regularnu potrošnju cigareta i do velikih razmjera ojačao crno tržište.

Ono o čemu govore pokazuju statistike, vidljivo je u praksi, pa se u bosanskohercegovačkim gradovima, na svakom ćošku, pogotovo na pijacama i u njihovoj blizini, na prometnim raskrsnicasma, uveliko švercuje duhan. U to se uvjerila i ekipa „Dnevnog avaza“ koja je posjetila lokacije u blizini pijace Otoka u Sarajevu. Radi se o jednoj od prometnijih na kojoj se mogu kupiti razne vrste ilegalnih cigareta, za koje se prodavači kunu da se radi o „original pakovanjima“. Ali, one koje se u legalnoj prodaji ne mogu kupiti za manje od pet KM, ovdje su dvostruko jeftinije, pa se kutija može kupiti za dvije i po KM. Kako se i naša ekipa uvjerila na licu mjesta, akcije na suzbijanju ilegalne trgovine su česte, ali nedugo nakon što policijske kontrole zamaknu, prodavači ilegalnog duhana ubrzo opet su na svojim „radnim mjestima“.

Prodavači se kunu da su proizvodi „original“, demantira ih cijena

Radi stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina, Vijeće ministara BiH nedavno je utvrdilo Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete.

Katastrofalne posljedice

Takav potez uslijedio je nakon višegodišnjih apela iz duhanske industrije da stalni porast poreznih opterećenja na duhan i duhanske prerađevine ima katastrofalne posljedice po legalno tržište. Kako je tada saopćeno iz Vijeća ministara, Prijedlog zakona bit će upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonskoj proceduri.

Kako saznajemo, to je i urađeno, ali zbog rotacija u parlamentarnim klupama i komisijama, Prijedlog još čeka u Parlamentu. Za četvrtak, 17. januara, bila je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu bio i izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma. No, sjednica je odgođena.

Za to vrijeme, crno tržište iz dana u dan jača, zbog čega se kompanije iz duhanske industrije bore za sve manji obim regularnog tržišta cigareta, sažimajući poslovanje i trpeći znatne gubitke, pogotovo u domaćoj duhanskoj industriji. Svjesni su toga i u nadležnim inspekcijskim organima, u kojima potvrđuju da se plasman duhanskih prerađevina s crnog tržišta u najvećem dijelu odvija preko dnevnih i sedmičnih pijaca i putem ulične prodaje. Inspekcijski organi Federacije BiH procjenjuju da je crno tržište duhanskih prerađevina, s obzirom na legalan promet duhana i duhanskih prerađevina, vrijedno više desetina miliona maraka.

FAKTI

- rast akciza na duhan u BiH najbrži je u Evropi - od 2013. do 2018. akcize rasle za više od 50 %

- BiH ima najveći udio poreza u maloprodajnoj cijeni cigareta u Evropi, jer porezi u cijeni cigareta čine 91 %

- privreda trpi velike posljedice - u samo četiri godine trgovina izgubila dio tržišta vrijednog godišnje između 400 i 500 miliona KM – najviše je od toga izgubila maloprodaja

- ogroman biznis preselio se u ilegalu finansirajući razne kriminalne grupe

Šta predlažu inspektori

U Prijedlog aktivnosti na izradi analize implikacija oporezivanja duhanskih prerađevina u BiH (2009-2018), koji je upućen iz Tržišnog inspektorata RS, predlažu se sljedeće mjere za suzbijanje nelegalnog prometa:

- reguliranjem otkupa sirovog duhana smanjio bi se njegov nelegalni promet

- veći poticaji države proizvođačima

- moratorij na povećanje akcize 2-3 godine

- pojačati kontrole prilikom uvoza, imajući u vidu da Srbija, Crna Gora i Makedonija imaju niže cijene cigareta

- pojačati inspekcijske kontrole posebno u pograničnim mjestima, imajući u vidu da su potrošačima sa tržišta BiH prihvatljivije cigarete iz Srbije, Crne Gore, Makedonije... zbog cijena, a i pogranična mjesta s Hrvatskom zbog nelegalnog reeksporta

- pojačati inspekcijske kontrole na svim pijacama i u drugim potencijalno rizičnim objektima

Otkupna cijena duhana 3,5, a na crnom tržištu do 30 KM

Poseban problem za nadležne institucije predstavlja nedostatak podataka o prometovanim količinama, prodavačima i kupcima duhana u listu u BiH. Proizvodnja duhana u listu prisutna je u BiH posebno na području Semberije i Hercegovine. Prema podacima UIO, redovno povećanje akcize na duhanske prerađevine za posljedicu ima povećanje prodajne cijene cigareta i rezanog duhana, što otvara prostor za dodatnu zaradu za proizvođače duhana u slučaju da dio proizvedenih količina duhana ne predaju otkupljivaču s kojima imaju sklopljen ugovor, već ga plasiraju na crno tržište. - Još jedan od razloga zašto neki proizvođači ne predaju sve proizvedene količine duhana je visina otkupne cijene za kilogram osušenog duhana u listu - oko tri KM uz subvenciju od 0,5 KM po kilogramu, dok je kilogram rezanog duhana na crnom tržištu od 20 do 30 KM, ovisno o vrsti i kvalitetu. Drugi modalitet je potpuno ilegalna proizvodnja duhana, tj. duhan se proizvodi bez ugovora s otkupljivačem i sve proizvedene količine plasiraju se na crno tržište. Veoma je teško suzbiti ove pojave, jer UIOBiH ne raspolaže podacima o proizvođačima, otkupljenim količinama i sl. - navedeno je u jednoj od analiza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.