SARAJEVO

Udruženje "Dajte nam šansu": Priznati radni staž roditeljima/njegovateljima

Nacrt novog federalnog zakona u petak dostavljen Vladi na razmatranje

S današnje konferencije u Sarajevu. T. Saletović

Piše: A. S.

21.1.2019

Udruženje „Dajte nam šansu“ danas je na pres-konferenciji u Sarajevu predstavilo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.  

Ines Kavalec, direktorica Udruženja koje je inicijator novog Nacrta zakona, kazala je da je da je njihova ustanova trenutno jedina koja isključivo daje podršku porodicama koje imaju člana porodice sa poteškoćama u razvoju sa potrebom za cjelodnevnom njegom.

- Trenutni zakon ne prepoznaje ovakve porodice i ne podržava ih, oduzima im se osnovno pravo na rad. Predloženim nacrtom roditeljima djece s poteškoćama u razvoju kojima treba dvadesetčetverosatna njega bio bi priznat radni staž kao roditelju/njegovatelju. Zakon jasno precizira ko može biti roditelj/njegovatelj, koji su uvjeti i odgovornosti. Mislim da se na federalnom nivou prvi put dešava ovakvo nešto. Na osnovu Nacrta zakona vidjet ćemo ko su ljudi koji sjede u Parlamentu i jesu li istinski zabrinuti za sve svoje građane – dodala je Kavalec.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić, kojem se Udruženje obratilo s ovom inicijativom, objasnio je da su pri izradi Nacrta „naučili na greškama Hrvatske“, koja je ovaj zakon morala usvojiti kako bi ispunila zahtjeve Evropske unije.

- Ovo će biti zakon koji će važiti na federalnom nivou, a za njegovu provedbu će biti važna uloga kantonalnih ministarstava i službi za socijalni rad. Nacrt zakona sam dostavio u petak Vladi da da svoje mišljenje, imaju rok od 30 dana, nakon čega se treba naći na dnevnom redu. Primjena zakona počela bi tek od 2020. godine jer će Vladi biti ostavljen period od 6 mjeseci do jedne godine da nađe način kako da finansira njegovu provedbu – objasnio je Čengić.

Naknada bi se sastojala iz dva dijela, jedan je namijenjen kao naknada za roditelje, a drugi za njihovo zdravstveno i penziono osiguranje.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija kazao je da, prema njegovom mišljenju, ovaj zakon predstavlja ispravljanje nepravde koja postoji u bh. društvu te da predstavlja veliki ispit kako za vlast tako i za građane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.