PRIJATELJI BIH

Univerzitetski profesor sladoledom povezao Krajinu i Tursku

Osman Nalbant dolazi iz Kahramanmaraša, koji je centar proizvodnje sladoleda u Turskoj, a Cazin je danas za njega drugi dom i tu se želi trajno nastaniti

Nalbant: Recepturu najboljeg sladoleda iz Turske donio u BiH

S. TULIĆ

28.1.2019

U jednoj naizgled običnoj posjeti još 2003. godine, Turčin Osman Nalbant u Bosnu i Hercegovinu došao je u pratnji tadašnjeg ministra kulture, ne sluteći da će mu sudbina kasnije odrediti da u ovaj kraj dolazi sve češće. Intenzivnija veza s Bosnom desila se u ljeto 2013., kada je u saradnji s Općinom Cazin otpočeo kurs turskog jezika za djecu.

Za dvije godine kontinuiranog podučavanja mladih turskom jeziku, univerzitetski profesor u penziji zavolio je Bosnu i Hercegovinu još više, a posebno Krajinu, u kojoj se, kaže, osjeća kao kod kuće. Cazin je danas za njega drugi dom i tu se želi trajno nastaniti.

Čaj i lula

Pun znanja, otvoren i komunikativan, profesor Nalbant stekao je u međuvremenu ogroman broj prijatelja u Cazinu. Prva osoba koja je zaslužna za njegov dolazak u Cazin jeste Mirsad Topčagić, s kojim je sada već stari prijatelj i s kojim provodi najviše vremena. Zajedno se druže i ispijaju turski čaj, a pušenje lule njihov je zajednički hobi. Osmana i Mirsada zatekli smo u slastičarnici kako divane uz lulu, a sladoled je obavezni sadržaj stola na kojem se nalaz čaj, sok i kisela, koju miješaju sa sokom i piju.

Profesor Nalbant kaže da od ovog sladoleda nikad ne može zaboljeti grlo

A za to što je Cazin prvi bosanskohercegovački grad u kojem se odnedavno može probati originalni turski sladoled, dondurma, zaslužan je upravo profesor Nalbant, koji je odlučio na ovaj način povezati Cazin i rodni Kahramanmaraš, koji je centar proizvodnje sladoleda u Turskoj.

Velika priča

- Za sada u jednoj maloj slastičarnici pravimo sladoled po tradicionalnoj recepturi, a ljudima ovdje s ponosom govorim da dolazim iz grada u kojem se pravi najbolji sladoled u Turskoj. Kako bih što više povezao dva grada koja su mi u srcu, odlučio sam se na ovaj mali iskorak koji se možda pretvori u neku veliku priču, ko zna - kaže Nalbant.

Da to nije obični sladoled, već nešto sasvim posebno, kažu svi koji su probali. Tajna je u salepu od kojeg se ovaj sladoled pravi, što ga čini maksimalno kremastim. Profesor Nalbant kaže da od ovog sladoleda nikad ne može zaboljeti grlo.

- On ne sadrži vodu i led. To je, jednostavno, hladna i slatka poslastica u kojoj se može uvijek uživati - ističe profesor uz osmijeh.

Za sada samo kućna pakovanja

Trenutno se ovaj sladoled više prodaje u pakovanjima za konzumiranje u kućnom ambijentu, ali se može kupiti i u kornetu. Proizvodi se u maloj slastičarnici koja se nalazi u predgrađu Cazina i koja radi samo u ljetnom periodu i ne poslužuje sladoled u objektu. Cazin i Krajina na pravu tursku slastičarnicu s dondurmom i napitkom od salepa te ostalim turskim poslasticama ipak će još malo morati pričekati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.