REAKCIJE Nakon saobraćajnog kolapsa zbog snijega

Iz Vlade HNK poručili: Za magistralne ceste zadužena je Federacija BiH

M.Sm.
23.01.2019 11:50

Foto: Avaz

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nema nikakve mjerodavnosti nad magistralnim cestama za koje je zadužena Federacija BiH. 

To su danas saopćili iz Vlade HNK, budući da su se, kako su naveli, u nekim medijima pojavile netačne informacije o tome da za stanje na području Jablanice krivicu snosi i Vlada HNK.

- U mjerodavnosti Vlade HNK su regionalne ceste: R-418 Konjic - Buturović Polje - Prozor, R-418 Ostrožac - Buturović Polje, R-418 Prozor - Varvara, R-419 Jablanica - Blidinje, R-435 Konjic - Borci - Glavatičevo - Odžaci, R-435-a Potoci - Rujište - Ćesim - Borci, R-425 Žitomislići - Hamzići, R-425-a Tromeđa Gabela, R-426 Dračevo - Hutovo - Ravno, R-427 Stolac - Brana, kojima se sve vrijeme saobraćalo. Zbog novih snježnih padavina i na regionalnim saobraćajnicama, u sjevernom dijelu antona, pogotovo, na R-419 Jablanica - Blidinje, saobraćaj se, iako otežano, kontinuirano odvijao - naveli su iz Vlade HNK.

Poručili su da odgovorne službe i institucije, u okviru sistema Federacije BiH, a i svi ostali koji imaju ulogu u ovakvim situacijama, ne bi smjeli biti iznenađeni snijegom usred zime.

- Njihova uloga je jasna – biti u pripravnosti i hitno reagirati da bi se život i promet nesmetano odvijali. Dakle, svjesni činjenice da su učesnici u saobraćaju u protekla 24 sata imali ozbiljnih poteškoća na magistralnoj cesti M-17, a kako bi takve predvidive situacije ubuduće bile izbjegnute, pozivamo mjerodavna tijela, ali i vozače na odgovorno ponašanje - naveli su iz Vlade HNK.

NA VRH