GRAČANICA

Dvije godine, 24 sata, dječak će morati nositi specijalno odijelo

Roditelji su dva specijalna odijela koja omekšavaju tijelo, daju mu vlažnost i štite kožu od vanjskih utjecaja platili 14.000 eura

Dječak s ocem Nedimom i majkom Albinkom

Piše: H. ČALIĆ

25.1.2019

Trinaestogodišnji Mehmed Šabić, koji je zbog neviđene hrabrosti i borbe za život prozvan Meho Beton, vratio se iz Minhena kući u Gradačac.  

U pratnji majke Albinke tamo je putovao kako bi mu na klinici “Bogenhauzen” bila operirana lijeva ruka, ali je zahvat odgođen za februar. Razlog je bolest ljekara svjetskog glasa, Sarajlije Milomira Ninkovića, koji liječi dječaka.

Bit će dobro

Umjesto operacije, Meho se kući vratio sa specijalnim odijelom koje će morati nositi dvije godine, 24 sata neprekidno. Ali, operacije će biti nastavljene, a bit će ih još mnogo, kaže dječakov otac Nedim.

- Mi smo prije tri mjeseca u Njemačkoj naručili dva takva odijela i platili ih 14.000 eura. Ovo odijelo omekšava ožiljke, čuva vlažnost tijela, štiti kožu od vanjskih utjecaja. On pomalo raste, pa će ovo odijelo od silikona oblikovati tijelo i donekle eliminirati ožiljke. Mora ga nositi 24 sata, samo će ga skinuti kada se bude kupao i obući drugo, rezervno odijelo - kaže Nedim Šabić.

Ali, nije to sve što će dječak trebati podnijeti ove godine. Čim ozdravi dr. Ninković, u februaru slijede nova operacije lijeve, pa desne ruke, vađenje kanile iz vrata, rekonstrukcija lijevog uha, pa rad na ožiljcima lica. Opet anestezije, operacije, ali Meho se ne boji i onako dječački kaže: “Bit će to, ba, dobro sve.”

Probao specijalno odijelo, napravljeno u Minhenu

Šta je pretrpio

Dječak je u požaru u julu 2017. zadobio teške opekotine. Tada mu je izgorjelo 70 posto tijela, bubrezi prestali s funkcijom, rad srca bio ugrožen i ljekari su mu davali jedan posto šanse da će preživjeti. Na svu sreću, borba ljekara na Klaićevoj klinici u Zagrebu, borba njegovih roditelja, rezultirala je time da se dječak probudio iz kome, zbog čega je prozvan Meho Beton.

Šta sve nije pretrpjelo mlado dječakovo tijelo, teško je i nabrojati. Više od osamdeset anestezija, više od deset teških operacija, presađivanja kože, sve je to dječak izdržao i uvijek je zračio neviđenim optimizmom. Od sada će dvije naredne godine morati nositi specijalno odijelo od silikona, napravljeno u Njemačkoj. I na to će se morati naviknuti.

Njegov otac Nedim kaže da će to biti teško.

Nema predaje

Pišući o dječaku čudu, mediji su tada prenijeli da je Meho na svoj 12. rođendan iz kome otvorio oči i prve riječi koje je izgovorio bile su: "Nema predaje!" Ubrzo je postao glavni šarmer i zabavljač u dječijoj bolnici u Zagrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.