GRAČANICA

Meho Beton je sinonim za hrabrost

Tog 15. jula 2017. godine oko 11 sati njegovo mlado tijelo gorjelo je u požaru šupe pred kućom u mahali Čiriš u Gračanici

Priznanje za Mehu Betona. H. Čalić

Piše: Avaz.ba

9.6.2020

O petnaestogodišnjem dječaku Mehmedu Mehi Šabiću zvanom Meho Beton iz Gračanice, do sada je sve rečeno i sve se zna. 

Zna se da je tog 15. jula 2017. godine oko 11 sati njegovo mlado tijelo gorjelo u požaru šupe pred kućom u mahali Čiriš u Gračanici. 

Zna se, da ga je iz živog ognja, rizikujući svoj život spasio komšija Osman Adžemoović (65) koji je za taj podvig dobio općinsko priznanje. 

Poznato je i to da je od toga dana započela velika borba Mehinih roditelja Nedima i Albinke za spas sina, da su i građani, udruženja i mnogi dobri ljudi pomogli u liječenju dječaka na klinici „Klajić“ u Zagrebu i klinici „Bogenhauzen“ u Minhenu kod svjetski poznatog plastičnoh hirurga, Bosanca dr. Milomira Ninkovića. 


U kući Šabića, dan nakon primanja nagrade Večernjakovog pečata. H. Čalić

Za one neupućene neka se zna da je prije dva dana, na 19. dodjeli „Večernjakovog pečata“ za 2020. godinu u BiH, među laureatima bio i Meho Beton. 

Za iskazanu hrabrost u 18 teških operacija i stotinu narkoza, njemu je dodijeljena nagrada „Uspjeh godine“. Uručio mu je "jaran" Halid Bešlić. 

Da, jaran, jer su se prije dvije godine na pomenutoj klinici u Minhenu u tri bolesničke sobe u isto vrijeme, jeda do drugog našla tri Bosanca, mali Meho, Halid Bašlić i Josip Pejaković.

Dan po dan, operacija, narkoza, buđenje, bolovi, tako skoro tri godine. Lani je Meho krenuo u školu, iako na njegovom tijelu ima još posla za ljekare, trebat će se raditi na lijevoj šaci, uhu, vratu...

- Bit će posla i za estetsku hirurgiju, jer ožiljci dječaku zatežu cijelo tijelo, pa mu usporavaju rast. Nažalost, zbog zakonskih paragrafa u Ministarstvu obrazovanja TK-a nije mu bilo dozvoljeno da za godinu položi dva razreda, iako je u OŠ „Hasan Kikić“ za to postojala velika volja, pa je izostao od svojih vršnjaka i nije obukao matursko odijelo. To ga je pogodilo - kaže otac Nedim. 

Nagradu uručio Halid Bešlić. H. Čalić

- Početkom maja ove godine, mi smo sina trebali voditi na kliniku Bogehauzen, kod našeg dr. Ninkovića, Bog da ga poživi, na kontrolu, da se vidi šta je još od operativnih zahvata ostalo i da se uradi specifikacija sredstava, ali nas je u tome spriječila koronvirus. 

Čekamo priliku da idemo tamo. Zahvalni smo svakome ko je nama u najteže vrijeme pomogao na bilo koji način. Draga nam je ovo nagrada od Večernjaka, drago nam je da je neko spoznao hrabrost našeg sina, sina heroja, našeg Betona - kaže majka Albinka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.