SARAJEVO

Na Igmanskom maršu više od 10.000 učesnika

Piše: R. BALIĆ

26.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Tradicionalni Igmanski marš, koji se održava u sjećanje na jednu od najznačajnijih operacija tokom NOB-a u Drugom svjetskom ratu, kada su borci Prve proleterske brigade pod nemogućim uvjetima preko Igmana došli u oslobođenu Foču, počeo je okupljanjem na Brezovači.

Stigao je veliki broj autobusa iz svih krajeva BiH, ali iz inozemstva. Najviše ih je s registarskim tablicama iz Slovenije i Srbije. Tu su i delegacije iz Podgorice, Dubrovnika, Makarske, Velenja, Ljubljane, Beograda, Kragujevca, Bajine Bašte, Titovog Užica...

O značaju Igmanskog marša, ali i značaju Igmana u odbrani Sarajeva i BiH u posljednjem odbrambenom ratu 1992.-1995. na Brezovači je govorio general Mustafa Polutak.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju, formirana je kolona od više hiljada ljudi, koja će pješke krenuti ka Velikom polju.

Predsjednik Organizacionog odbora Igmanskog marša Ibrahim Durmo rekao nam je da u maršu očekuje 10.000 osoba.

Rekord će biti i što se tiče gostiju iz inozemstva.

- Tek je okupljaju, pa još ne znamo tačan broj, s tim što će neki direktno doći na Veliko polje. Dolazak su najavili i iz Udruženja "Barigaldi" iz Italije te drugih susjednih država. Što se tiče zemalja iz regije, najbrojnije su delegacije iz Slovenije i Srbije, koje autobusima dolaze na ovu manifestaciju, zatim iz Hrvatske i Crne Gore. Dolazak su najavile i delegacije iz Podgorice, Dubrovnika, Makarske, Velenja, Ljubljane, Beograda, Kragujevca, Bajine Bašte, Titovog Užica... - kaže Durmo.

Dolazak kolone na Veliko polje očekuje se u 13 sati, gdje će se održati centralni dio manifestacije.

Za sve učenike na Velikom polju na Igmanu organiziran je i ručak - vojnički grah, saopćeno nam je iz Organizacionog odbora Igmanskog marša.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.