VELIKO POLJE NA IGMANU

Obilježavanje 82. godišnjice "Igmanskog marša"

To je godišnjica legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči

Prisutno više od 60 delegacija. Fena

FENA

27.1.2024

Tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu danas se obilježava 82. godišnjica "Igmanskog marša".

To je godišnjica legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči i jedna od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Učesnici dolaze iz cijele Evrope

Predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo i predsjednik Organizacionog odbora Igmanskog marša Mirsad Ćatić kazao je Feni da su ponosni što su organizatori ovog grandioznog skupa i da učesnici dolaze iz cijele Evrope.

- Danas u 10 sati su se okupili svi učesnici Igmanskog marša koji se ove godine obilježava po 82. put. Zastava Prve proleterske brigade predata je komandantu kolone i marš je krenuo u 10.30 sati - kazao je Ćatić.

Istakao je da je prisutno više od 60 delegacija koje će položiti vijence.

Kako je naglasio prisutni su delegacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije, Italije, Češke, Austrije, a na Velikom polju na centralnoj manifestaciji se danas očekuje da će biti više od 10.000 posjetilaca.

- Ovo je nakon Lisabona najveća antifašistička manifestancija u cijeloj Evropi. Ponosni smo na to da već dugi niz godina, ljudi - antifašisti prepoznaju i da drage duše, velikog srca i ponosa donose svoju radost na Igman i to sve zajedno pričinjava jednu lijepu sliku koju poručuju antifašisti - kazao je Ćatić.

Velika hladnoća

"Igmanski marš" izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.