PORUKE

Dodik o Deklaraciji HNS-a: Nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav

Naglasio da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH

Milorad Dodik. Arhiv

Avaz.ba

28.1.2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor (HNS) da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH. 

- Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav i lično mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove - rekao je Dodik.

On je naglasio i da Republika Srpska podržava princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na nivou Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH.

- S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njenog teritorija nije i nikada neće biti moguća - naglasio je Dodik, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

On je dodao da je Republika Srpska učinila mnogo na osiguravanju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriju Federacije BiH.

- Hrvati su, prema Dejtonskom sporazumu, bili ravnopravni s Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizirani. To je nešto što mi itekako razumijemo i u tom smislu podržavamo njihova nastojanja da ponovo uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH - dodao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.