NAUKA

BiH se uključuje u istraživanje nebeskih tijela: Želimo razvijati svemirske tehnologije

Sve zemlje imaju pravo da postanu potpisnice i jednaka prava da učestvuju u istraživanju i eksperimentiranju u svemiru, ali se zabranjuje otvaranje vojnih baza

Ilustracija

Piše: K. Ke.

30.1.2019

Bosna i Hercegovina uključit će se u korištenje i istraživanje svemira, Mjeseca i drugih nebeskih tijela. Naime, Vijeće ministara danas je utvrdilo prijedlog osnova za pristupanje BiH Ugovoru o načelima kojim se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira. 

Kako je saopćeno, prihvatanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost na saradnju s drugim zemljama potpisnicama. Nacrt ove odluke Vijeću ministara na usvajanje dostavilo je Ministarstvo prometa i komunikacija, a kako se navodi u dokumentu, prijedlog za potpisivanje stigao je krajem 2017. godine, preko Ambasade Austrije.

Prihvatanje ovakve odluke i članstvo neće zahtijevati bilo kakve finansije od BiH jer se finansira od Ujedinjenih naroda, a mladi naučnici iz BiH, uz pomoć stipendija, moći će učestvovati na simpozijima koje organizira UN u ovoj oblasti.

Kako se dalje navodi u prijedlogu, sve zemlje imaju pravo da postanu potpisnice i jednaka prava da učestvuju u istraživanju i eksperimentiranju u svemiru, ali se zabranjuje otvaranje vojnih baza.

- Ratifikacijom ugovora dali bi signal privatnom sektoru i obrazovnim institucijama da BiH dugoročno želi učestvovati u razvoju svemirskih tehnologija – navodi se u prijedlogu.

Na kraju se ističe da se instrumenti ratifikacije deponiraju kod vlada Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te SAD, koji su ovim ugovorom određeni za vlade depozitare.

Ove vlade će odmah nakon što BiH potpiše sporazum obavijestiti druge zemlje potpisnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.