BEOGRAD

Vučić - Dodik: Razgovarali smo o svemu, i o Kosovu

Dodik i Vučić. Srna

Avaz.ba

31.1.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u 13 sati u Beogradu s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, nakon čega su održali pres-konferenciju.

Vučić je na početku pozdravio Dodika i rekao da je s njim razgovarao o svim temama, uključujući Kosovo.

Dodao je da su razgovarali i o ekonomskim temama u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim projektima poput puta.

Predsjednik Srbije je dodao i da će kao poklon RS izgraditi jedan most preko Save. Najavio je i da se ovog ljeta počinje s gradnjom autoputa Beograd - Bijeljina.

- To je dio našeg malog poklona narodu u RS i BiH. Razgovarali smo o nečemu što život znači i znam da Dodiku nije nimalo lako zbog kompliciranih političkih odnosa privući investicije, to u BiH nije nimalo lako i užasno je teško Dodiku da se privuku strane investicije. To nema veze s tim radi li on ili ne, radi i bori se, ali to je realna činjenica - poručio je Vučić.

Dodik je istakao da su odnosi Srbije i RS nikad bolji, da obuhvataju investicije i da to predstavlja mnogo više od finansijskog karaktera, da Srbija stoji iza RS i da brine o njima.    


Dotakao se i pitanja Kosova rekavši da članovi Predsjedništva BiH imaju različit stav.

- Moj princip je da pratimo Beograd u ovom pitanju. Veoma je važno da se okupe svi važni faktori, intelektualni, društveni i ojačaju pregovaračku poziciju Srbije. Vidim da su veliki pritisci, i unutrašnji i vanjski, da bi se destabilizirala pozicija Srbije u pregovorima. Poziv je da se odmaknem od dnevnopolitičkih tema i posvetimo se ovom važnom strateškom pitanju - kazao je Dodik.

Dodao je da je i RS ščesto ostakala sama.

- Ne smijemo biti naivni i RS je često ostajala sama, ali danas je pozicija Srbije veoma jasna i to je dobar okvir da možemo uspješno djelovati u odbrani Dejtona, integriteta BiH, ali i onoga šta je RS. Mi sa zebnjom prihvatamo priču u vidu spajanja Kosova i Albanije. Ima onih koji kažu zašto mi to ne uradimo? Ja sam rekao da je nemoguće odvojiti pitanje Kosova od pitanja BiH. RS smatra da od BiH nema neke koristi. Jugoslavija više ne postoji, a mi sada pokušavamo graditi zemlju koja nema kohezionih elemenata. BiH ima cilj u EU, ali iz Brisela se ne može posmatrati BIH samo kroz ostvarenje prava pojedinca nego i kroz prava kolektiva - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Novinari su pitali Dodika i o ulasku BiH u NATO, a on je odgovorio da u RS nema spremnosti i podrške za to.

- Mi živimo u stanju pritiska, ne možemo da živimo ako nema pritiska. Kad bismo i htjeli, mi bismo morali za vojsku da odvojimo 100 posto više sredstava u startu, a mi te pare nemamo - rekao je Dodik.

Komentirao je i odnose BiH i Srbije.

- Građanima BiH mora biti jasno da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti i razvoja u regionu. Svi oni projekti koji se ponude iz FBiH Srbija će razmotriti, ali se takva saradnja izbjegava. U ime Predsjedništva pozvao sam Vučića da posjeti BiH i da tamo nastavimo razgovore kao što je spomenuti autoput - kazao je on.

Dodik u Beograd stiže nakon što je s druga dva člana Predsjedništva BiH boravio u posjeti Briselu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.