SUSRETI

Dodik razgovarao sa ambasadorima Rumunije, Grčke i Crne Gore

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i Dana Konstatinesku složili su se da što prije treba formirati Vijeće ministara

Milorad Dodik. Arhiv

Fena

5.2.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadoricom Rumunije u BiH Danom Konstantinesku (Constantinescu), ambasadorom Grčke Georgiusom  Iliopoulosom i ambasadorom Crne Gore u BiH Milanom Lakićem, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dodik je u odvojenim susretima informirao ambasadore o posjeti članova Predsjedništva BiH Briselu, ocijenivši da su naišli na visok stepen razumijevanja kod čelnika EU kojima su prezentirali jedinstvo u opredjeljenju BiH za članstvo u EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je zahvalio Rumuniji koja predsjedava Evropskom unijom za podršku evropskom putu BiH i dodao da su se članovi Predsjedništva vratili iz Brisela s pozitivnim utiscima, ali da očekuje jaču dinamiku oko dostavljanja Upitnika kako bi Evropska komisija finalizirala mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

O pitanju članstva BiH u NATO-u, Dodik je rekao da je politika RS vojna neutralnost i da shodno tome, njegova politika nije politika podrške NATO putu BiH.

Predsjedavajući Dodik i ambasadorica Rumunije složili su se da što prije treba formirati Vijeće ministara kako se ne bi ušlo u kritičnu fazu po svim pitanjima funkcioniranja BiH.

Također Dodik je u posjetu primio i ambasadora Grčke u BiH Georgiusa Iliopoulosa gdje su konstatirali da su BiH i Grčka prijateljske zemlje s dobrim odnosima na svim nivoima. 

Milorad Dodik je uručio zvanični poziv Predsjedništva BiH za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da posjeti BiH.

Sagovornici su konstatirali da su međusobni odnosi između BiH i Crne Gore na visokom nivou, kako politički tako i ekonomski te da ima još prostora za njihovo unapređivanje.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.