PORUKE

Zukan Helez: SDA je kukavica koja ne smije u opoziciju

Potpredsjednik SDP-a reagirao na optužbe

Helez: SDA samo interesiraju njihovi glasači. Arhiv

Avaz.ba

6.2.2019

SDA je kukavica jer ne smije u opoziciju, vjerovatno plašeći se nečega što su radili kada su bili u vlasti. Halidu Genjcu i njegovoj političkoj partiji državni interes je da "poklope" "BH Telecom", "Elektroprivredu", "Pošte", fondove i budžete. Samo tako mogu "patriotski" vladati.

Odgovor je ovo potpredsjednika SDP-a BiH Zukana Heleza na optužbe SDA da je Bh. blok, odbijanjem koalicije, "kukavički izbjegao odgovornost", te da svojim "odlukama slabi patriotski politički front dok jačaju nasrtaji na BiH".

Helez u razgovoru za Vijesti.ba ističe da je politički nezrelo etiketirati nekoga "kukavicom" zbog odluke da opoziciono djeluje.

- SDP BiH i Bh. blok će se uvijek boriti za državu, bez obzira na to bili pozicija ili opozicija. Kukavica je SDA, koja ne smije otići u opoziciju, jer ne smije ostati bez državnog novca - smatra Helez.

Mišljenja je da Bh. blok treba ući u vlast kako bi sačuvao državu, ali ne sa SDA.

- SDA nam je još jedan teret, uz HDZ BiH i SNSD. Trenutno se SDA može udaljiti iz vlasti. Neka odu u opoziciju, mi ćemo preuzeti odgovornost. Nećemo biti 'kukavice', ali nećemo s njima. Neka SDA iz opozicije pokaže da je za BiH, a ne samo kada je u vlasti - kategoričan je Helez.

On pojašnjava razloge zbog kojih smatra da SDP BiH i Bh. blok ne trebaju ići u koaliciju sa SDA. Tvrdi da SDA nije probosanska stranka.

- SDA je uže i od probošnjačke stranke, jer ih zanimaju samo njihovi glasači. Mene zanima cijela BiH, njih ne - ističe Helez.

Prema njegovim riječima, SDA je pobijedila na izborima zahvaljujući krađi i brojnim malverzacijama, za koje postoje dokazi.

- Postoje snimci, fotografije... Čak su i njihovi članovi davali izjave i opisivali kako su krali na izborima. Javno pitam kako SDP BiH sada treba ići u vlast s nekim ko je priznao da je lopov i ko je pokrao izbore - navodi potpredsjednik SDP-a BiH, te dodaje:

- Vrh SDA, najistaknutiji članovi, ljudi u koje se zaklinju, potpisali su u Dejtonskom sporazumu Republiku Srpsku i njeno ime. Sada se posipaju pepelom. Ja s takvima ne želim u vlast. Sva njihova opravdanja svode se na to da su morali. Dakle, kada nešto pogriješe, kažu da su morali, a to nije tačno - smatra on.

Kako ističe, SDA je opterećena kriminalnom i korupcijom, a SDP i Bh. blok im trebaju samo da bi sve to pokrili i zaboravili.

- Zakonom o privatizaciji SDA je uništila privredu BiH, a niko za to ozbiljno nije odgovarao. To neću zaboraviti dok sam živ i stalno ću nastojati da se to revidira, te da se procesuiraju barem najkrupniji kriminalci - tvrdi Helez.

On kaže da je SDA uništila proces povratka te da je, umjesto ljudima koji su se željeli vratiti na prijeratna ognjišta, pravila "kuće i vile svojim tajkunima u FBiH od novca za povratnike".

- Kao ministar, obišao sam sva sela oko Srebrenice, Bratunca, istočnu Bosnu. Sirotinja se vratila i živi u neuslovnim objektima, a SDA je novcem od povratka pravila vile svojim tajkunima u Sarajevu, Vogošći, Ilijašu, Tuzli, Živinicama. Time su uništili povratak i multietničko biće BiH - upozorava Helez.

Navodi i da su SDA i HDZ BiH najveći krivi za status demobilisanih boraca.

- Prevarili su demobilisane borce. Nakon rata ove populacije bilo je manje od 300.000, a danas ih je 600.000. SDA i HDZ BiH su nekim svojim članovima, koji uopće nisu bili u ratu, dali status demobilisanih boraca i time su omalovažili sve patriote koji su krvarili za ovu državu - zaključuje Helez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.