EKSKLUZIV

Umjetnik Braco Dimitrijević za "Avaz": Cijeloj BiH potrebne su promjene

Primjećujem da postoje mlađi političari koji su udahnuli neki novi duh akcije s konkretnim rezultatima

Dimitrijević: Završavam nekoliko projekata. Arhiva

Piše: E. BAKIĆ

8.2.2019


Bosanskohercegovački umjetnik svjetskog glasa Braco Dimitrijević, čija je adresa u Parizu, ovih dana boravi u rodnom Sarajevu, a danas će kao član žirija prisustvovati dodjeli nagrade „Vojo Dimitrijević“, koja nosi naziv po njegovom ocu.

Kako je ekskluzivno kazao za „Dnevni avaz“, nagrada je ustanovljena na 80. rođendan galerije „Collegium Artisticum“, a osim Dimitrijevića, žiri koji je odabrao dobitnika ovog priznanja čine Ademir Kenović i Ibrahim Spahić.

Dimitrijević je za naš list otkrio koliko mu znači to što Vojo u Sarajevu nije zaboravljen, a razgovarali smo i o novim projektima, druženju s prijateljima i društvenoj situaciji.

Film i fotografija

- Nagrada „Vojo Dimitrijević“ pokrivat će bilo koju vrstu kreacije, primarno likovnu umjetnost, film i fotografiju. Ali, ne isključuje ni književnost, pozorište, niti bilo koju drugu kreativnu djelatnost – ističe Dimitrijević.

Dodjela priznanja bit će upriličena u Prvoj gimnaziji u Sarajevu, a prvi laureat je Lamija  Čehajić za izložbu pod nazivom „Čulo svijesti“.

- To je multimedijalna instalacija koja je izložena u muzeju Prve gimnazije, ustvari galeriji koja se nalazi u prizemlju ove ustanove. A naravno da mi je drago što se ime mog oca ne zaboravlja u bh. prijestonici, jer je osnivač toliko bitnih stvari koje su vezane uz kulturu, ne samo u Sarajevo nego u našoj zemlji i sredini općenito – kaže umjetnik.

Polovina februara

U posljednje vrijeme Dimitrijević sa suprugom Nenom sve više vremena provodi u Sarajevu nego u Parizu. Ovdje priprema i izložbu u Milanu i Berlinu.

- Veoma mi prija boravak u Sarajevu, ovdje završavam nekoliko projekata, a trenutno radim i na izložbama u drugim zemljama. Nekako sam rasporedio vrijeme da period praznika pa do polovine februara provedem ovdje. Intenzivno viđam prijatelje i vodimo dijaloge, od svakodnevice do nekih kulturno kreativnih tema - govori nam Dimitrijević.

Iako je umjetnost njegov život, Dimitrijević pomno i pažljivo prati društvenu i političku situaciju u našoj zemlji.

- Primjećujem da postoje mlađi političari koji su udahnuli neki novi duh akcije s konkretnim rezultatima. Neki novi vjetrovi... To je zaista lijepo, jer su Sarajevu i cijeloj zemlji potrebne promjene – smatra Dimitrijević.

Velika zasluga mog oca

Braco Dimitrijević ističe da je njegov otac zaslužan za brojne umjetničke uspjehe Sarajeva.

- Od osnivanja „Collegium Artisticuma“, prve umjetničke škole u BiH do Udruženja likovnih umjetnika... Zaslužan je za masu bitnih, umjetničkih momenata po gradu, kao što su očuvanje Baščaršije, pa ideja Vječne vatre, most ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu... – pojašnjava Dimitrijević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.