SRBAC

Na podvodnu masažu za početak će ići 15 djece

Nabavku specijalizirane habart kade iz Njemačke za hidroterapiju finansijski pomogla Ambasada Republike Koreje u BiH

Djeca sa posebnim potrebama na hidroterapiji

LJ. K.

11.2.2019

Najveći doprinos nabavci specijalizirane habart kade iz Njemačke za hidroterapiju u Udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor” u Srpcu dala je Ambasada Republike Koreje u BiH, doniravši krajem prošle godine 29.000 KM.

Kada je u upotrebi, a srbačka firma “D. invest” poklonila je veliki bojler, zapremine od 400 litara, čime su se stvorili uvjeti za kupanje i podvodnu masažu 15 djece koja su prije toga prošla pregled kod fizijatra. Udruženje “Izvor” osnovano je prije 15 godina, a predsjednica Mira Tatić kaže da su se u pet godina, otkako je ona na čelu, desile ogromne promjene nabolje zahvaljujući, prije svega, razumijevanju lokalne vlasti i brojnih donatora iz zemlje i inozemstva.

- Prije pet godina, nismo imali ni svoju zgradu nego smo bili podstanari u dvije prostorije dječijeg vrtića. Na našu sreću, Općina Srbac i Vlada Japana su 2015. godine sagradile i opremile savremeni objekt, u koji je uloženo više od 250.000 KM te za naš rad i angažman logopeda, defektologa, fizijatara i terapeuta iz Banje Luke za stručni rad sa skoro 35 naše djece - kaže Tatić.

Donatori finansiraju i izlete u prirodu, kao i paketiće za praznike.

- Dobrotu prema djeci sa posebnim potrebama iskazala je i firma “Tat-Kom”, koja je osigurala po 200 maraka mjesečno za cijelu godinu, a porodica Mikić donirala nam je 900 KM. Godina nam je dobro počela - poručuje Mira Tatić.

Kako dodaje, grant u općinskom budžetu povećan im je za tri puta tako da će u 2019. imati na raspolaganju 35.000 KM. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.