SARAJEVO Zastupnici, Ministarstvo pravde i uprave i inspektori utvrdili nezakonitosti Edine Fazlagić

Zašto laže direktorica TVSA

Direktorica Fazlagić očito ima neraščišćene račune sa svojim uposlenicima. To je, naravno, njen problem i „Avaz“ s tim nema nikakve veze

S. MUHIĆ
13.02.2019 17:27

Edina Fazlagić (SDA), direktorica TVSA, danas je na konferenciji za medije, na koju je pozvala samo odabrane i medije bliske stranci koja ju je imenovala na ovu poziciju, iznijela gomilu laži i neutemeljenih optužbi. 

Ona je, naime, kazala kako je njen automobil, koji je sinoć izgorio u požaru na Alipašinom Polju, zapalio bivši uposlenik TVSA „nakon teksta koji je jučer izašao u Dnevnom avazu“.

Direktorica Fazlagić očito ima neraščišćene račune sa svojim uposlenicima. To je, naravno, njen problem i „Avaz“ s tim nema nikakve veze.

Radi objektivnog informiranja javnosti, navest ćemo samo neke od primjera da direktorica Fazlagić radi nezakonito i da svoje nezakonite radnje pokušava podmetnuti našoj novini.

  • Zvaničan stav Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u kojem se potvrđuje da je Fazlagić nelegalno zapošljavala
    Zvaničan stav Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u kojem se potvrđuje da je Fazlagić nelegalno zapošljavala

Na nezakonitosti direktorice Fazlagić prvi je, naime, ukazao zastupnik u Skupštini KS Amel Mekić, koji je javno na sjednici, koju je uživo prenosila i TVSA, tražio odgovore na pitanja je li na TVSA na neodređeno primljeno 17 uposlenika bez saglasnosti Vlade.

Nakon toga, Ministarstvo pravde i uprave obavijestilo je nadležnu Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, koja je izvršila kontrolu TVSA i utvrdila da je Fazlagić, za vrijeme važenja moratorija, bez saglasnosti Vlade i bez konkursa zaposlila 14 uposlenika (u prilogu izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove).

„Dnevni avaz“ je, dakle, objavio samo činjenice s izjavama zastupnika Amela Mekića, ministrice pravde i uprave Lejle Brčić i stavom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, u kojem su potvrđeni navodi zastupnika Mekića.

Stoga je potpuno nejasno zašto je Fazlagić zlonamjerno upetljala „Avaz“ u unutrašnje stvari firme koju vodi, a koji je samo u interesu građana koji finansiraju TVSA obznanio njene nelegalne radnje, a koje su potvrdili zastupnici u Skupštini KS, Ministarstvo i inspektori.

  • Pitanje zastupnika Amela Mekića koje je postavio na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine KS
    Pitanje zastupnika Amela Mekića koje je postavio na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine KS

Ministrica Brčić je u tekstu zbog kojeg nas Fazlagić lažno optužuje potvrdila da je direktorica TVSA prekršila moratorij na zapošljavanje te da je posebno problematično to što nije postojala saglasnost Vlade ni Ministarstva.

- Nisu imali ispunjene formalnopravne pretpostavke da se izvrši takav prijem. Problematično je i to što nije postupljeno u skladu s odredbama Zakona o radu, koji od 17. novembra podrazumijeva obaveznu proceduru raspisivanja javnog konkursa za sve prijeme na određeno ili neodređeno. U ovom slučaju su bili prijemi na neodređeno bez javnog konkursa – rekla je Brčić.

Istaknula je da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) izvršila nadzor te da su dobili informaciju od direktora KUIP-a da je utvrđeno kako je 14 uposlenika primljeno nakon zaključka Vlade kojim se produžava moratorij upošljavanja bez saglasnosti Vlade.

- U tom smislu, izdate su određene upravne mjere i prekršajne kazne za odgovorne. Ta informacija bit će dostavljena novoimenovanim članovima Skupštine preduzeća na nadležno postupanje. Na narednoj sjednici Vlade iznijet ću tu informaciju da bi Vlada zauzela stav – rekla je Brčić.

Izjava ministrice Brčić data "Dnevnom avazu": 

Komentari

NA VRH