SARAJEVO

Zašto laže direktorica TVSA

Direktorica Fazlagić očito ima neraščišćene račune sa svojim uposlenicima. To je, naravno, njen problem i „Avaz“ s tim nema nikakve veze

Piše: S. MUHIĆ

13.2.2019

Edina Fazlagić (SDA), direktorica TVSA, danas je na konferenciji za medije, na koju je pozvala samo odabrane i medije bliske stranci koja ju je imenovala na ovu poziciju, iznijela gomilu laži i neutemeljenih optužbi. 

Ona je, naime, kazala kako je njen automobil, koji je sinoć izgorio u požaru na Alipašinom Polju, zapalio bivši uposlenik TVSA „nakon teksta koji je jučer izašao u Dnevnom avazu“.

Direktorica Fazlagić očito ima neraščišćene račune sa svojim uposlenicima. To je, naravno, njen problem i „Avaz“ s tim nema nikakve veze.

Radi objektivnog informiranja javnosti, navest ćemo samo neke od primjera da direktorica Fazlagić radi nezakonito i da svoje nezakonite radnje pokušava podmetnuti našoj novini.


Zvaničan stav Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u kojem se potvrđuje da je Fazlagić nelegalno zapošljavala

Na nezakonitosti direktorice Fazlagić prvi je, naime, ukazao zastupnik u Skupštini KS Amel Mekić, koji je javno na sjednici, koju je uživo prenosila i TVSA, tražio odgovore na pitanja je li na TVSA na neodređeno primljeno 17 uposlenika bez saglasnosti Vlade.

Nakon toga, Ministarstvo pravde i uprave obavijestilo je nadležnu Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, koja je izvršila kontrolu TVSA i utvrdila da je Fazlagić, za vrijeme važenja moratorija, bez saglasnosti Vlade i bez konkursa zaposlila 14 uposlenika (u prilogu izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove).

„Dnevni avaz“ je, dakle, objavio samo činjenice s izjavama zastupnika Amela Mekića, ministrice pravde i uprave Lejle Brčić i stavom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, u kojem su potvrđeni navodi zastupnika Mekića.

Stoga je potpuno nejasno zašto je Fazlagić zlonamjerno upetljala „Avaz“ u unutrašnje stvari firme koju vodi, a koji je samo u interesu građana koji finansiraju TVSA obznanio njene nelegalne radnje, a koje su potvrdili zastupnici u Skupštini KS, Ministarstvo i inspektori.


Pitanje zastupnika Amela Mekića koje je postavio na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine KS

Ministrica Brčić je u tekstu zbog kojeg nas Fazlagić lažno optužuje potvrdila da je direktorica TVSA prekršila moratorij na zapošljavanje te da je posebno problematično to što nije postojala saglasnost Vlade ni Ministarstva.

- Nisu imali ispunjene formalnopravne pretpostavke da se izvrši takav prijem. Problematično je i to što nije postupljeno u skladu s odredbama Zakona o radu, koji od 17. novembra podrazumijeva obaveznu proceduru raspisivanja javnog konkursa za sve prijeme na određeno ili neodređeno. U ovom slučaju su bili prijemi na neodređeno bez javnog konkursa – rekla je Brčić.

Istaknula je da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) izvršila nadzor te da su dobili informaciju od direktora KUIP-a da je utvrđeno kako je 14 uposlenika primljeno nakon zaključka Vlade kojim se produžava moratorij upošljavanja bez saglasnosti Vlade.

- U tom smislu, izdate su određene upravne mjere i prekršajne kazne za odgovorne. Ta informacija bit će dostavljena novoimenovanim članovima Skupštine preduzeća na nadležno postupanje. Na narednoj sjednici Vlade iznijet ću tu informaciju da bi Vlada zauzela stav – rekla je Brčić.

Izjava ministrice Brčić data "Dnevnom avazu": 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.