INVESTICIJE

EU finansira tri projekta namijenjena borbi protiv korupcije u BiH

U saradnji s francuskom agencijom "Justice International Cooperation" (JCI) s ciljem jačanja učinkovitosti istrage i krivičnog progona ozbiljnih slučajeva

Podrška EU u području vladavine prava. Arhiv

Fena

14.2.2019

Evropska unija finansirat će tri nova projekta za borbu protiv korupcije u vrijednosti 3,5 miliona eura, u okviru podrške Bosni i Hercegovini u području vladavine prava.

Radi se o projektu "Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije - IPAK", vrijednosti 750.000 eura, koji će osigurati pomoć nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim nivoima u BiH kako bi se tom izazovu pristupilo na jači i angažiraniji način.

Drugi od projekata koji će danas biti predstavljen u Sarajevu, je projekat "EU4Justice - podrška borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", vrijedan 2,2 miliona eura.

Taj projekat provodi se u saradnji s francuskom agencijom "Justice International Cooperation" (JCI) s ciljem jačanja učinkovitosti istrage i krivičnog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala kroz intenziviranje saradnje krivičnog pravosuđa.

I treći projekt nazvan "EU podrška protiv korupcije u BiH", vrijednosti 500.000 eura, provodit će "Transparency International", a cilj mu je identifikacija određenih koruptivnih praksi u zdravstvenom sektoru u BiH, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.