SAZNAJEMO

Zarobljeni ISIL-ovci porijeklom iz BiH vraćaju se u zemlju

U ovom trenutku mogu samo reći da vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju u vezi s tim pitanjem, kaže Mektić

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

14.2.2019

Vlasti u našoj zemlji razmatraju mogućnost da preuzmu svoje državljane koji su kao pripadnici ISIL-a zarobljeni na ratištima u Siriji i trenutno su u zatvorima u toj zemlji.  

Kako je u izjavi za „Avaz“ potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, do kraja ove sedmice mogli bi biti finalizirani razgovori koji se vode o toj temi, a nakon što su SAD pozvale sve zemlje, među kojima i BiH, čiji su državljani kao pripadnici oružanih grupa zarobljeni u Siriji.

Vrše provjere

- Mogu samo reći da vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju u vezi s tim pitanjem. Do kraja ove sedmice znat ćemo konkretnije šta ćemo uraditi, jer vrše se još neke provjere. Ako se potvrdi da je riječ o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosudnim institucijama BiH – kaže Mektić.

Mektić: Konkretnije informacije do kraja sedmice

Prema informacijama do kojih je došao „Avaz“, među prvima bi se iz sirijskih zatvora u BiH mogli vratiti po jedan pripadnik ISIL-a iz Sarajeva i iz Velike Kladuše. Jedan od njih navodno je Ibro Ćufurović, koji se otišao boriti u Siriju na strani ISIL-a 2013. godine. No, koliko je ukupno zarobljenih ISIL-ovaca iz BiH u Siriji, koji bi mogli biti deportirani povlačenjem američkih snaga iz te zemlje, u ovom trenutku ne zna ni Mektić.

- I mi imamo informaciju da je riječ o dvije osobe, ali ovog trenutka ne mogu reći je li riječ o osobama za koje navodite da su iz Velike Kladuše i Sarajeva – kaže Mektić.

Podrška borbi

Apel zemljama da preuzmu svoje državljane i procesuiraju ih pred svojim pravosuđem uputio je i državni sekretar SAD Majkl Pompeo (Michael) na sastanku Koalicije za borbu protiv tzv. Islamske države održanom u Vašingtonu 6. februara. To je za „Avaz“ potvrdio i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, koji je prisustvovao tom sastanku.

- I BiH će u skladu sa svojim zakonima i svojim mogućnostima na ovo u narednom periodu odgovoriti. Mi smo ponovili opredjeljenje da budemo podrška Koaliciji, da budemo čvrsti u borbi protiv terorizma i ISIL-a, mi smo uveli među prvima zakon kojim se sankcioniraju borci na stranim ratištima i sigurno da ćemo na ovom polju uraditi sve što bude moguće - kazao je Crnadak.

Crnadak: Odgovoriti u skladu sa zakonom

U ovom trenutku niko ne zna tačan broj bh. državljana koji su se posljednjih godina pridružili ISIL-u na sirijskim ratištima. Nepotvrđene informacije govore da ih je otišlo oko 240 i da je njih oko 70 poginulo u toj zemlji. Navodno je u toj zemlji još oko 120 bh. državljana, a oko 50 ih se u međuvremenu vratilo u BiH.

Šta je sa ženama i djecom 

Iako su SAD pozvale zemlje da preuzmu i žene i djecu svoje državljane koji se nalaze u Siriji, Mektić kaže da BiH u ovom trenutku ne vodi pregovore o prebacivanju oko 50 žena s djecom koje se nalaze u kampovima ili zarobljeništvu u Siriji.

- Kada su u pitanju žene i djeca, to će ići malo teže, jer mora se izvršiti dosta provjera i provesti još mnogo radnji da bi to bilo omogućeno - ističe Mektić.

Radončićev zakon

Bosna i Hercegovina prva je zemlja u regionu, a i među prvima u Evropi, koja je 2014., na inicijativu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a i tadašnjeg ministra sigurnosti, izmjenama Krivičnog zakona BiH zakonski zabranila odlazak na strana ratišta te uvela sankcije onima koji im na bilo koji način budu pomagali ili propagirali učešće na tim ratištima. Ovaj zakon pokazao se najefikasnijim sredstvom u prevenciji i borbi BiH protiv terorizma, a njegov značaj bit će izuzetan i u situacijama kada nam počnu pristizati ISIL-ovci iz zarobljeništva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.