SARAJEVO

Izetbegović: Sastanak je bio sadržajan i obećavajući / Radončić: Visoka saglasnost o strateškim pitanjima

Ukoliko se napravi koalicija na federalnom i državnom nivou i ona bude uspješna, to će prenijeti i na kanton - kazao je Izetbegović

K. KEŠMER

20.2.2019

S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
+6

15:40

Delegacije SBB-a i SDA, predvođene predsjednicima Fahrudinom Radončićem i Bakirom Izetbegovićem, obavile su razgovore u Centrali SDA o formiranju vlasti. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je rekao da je sastanak bio konstruktivan, sadržajan i obećavajući.

On je kazao da je SDA zanimalo kako SBB gleda na njihove prioritete, da je uručen njihov plan SBB-u, te da se očekuje da se dostave sugestije na taj plan.

Stvorili preduvjete

Istakao je da ovaj današnji sastanak vjerovatno trasira neke dogovore.

- Procijenili smo da smo u prethodnom mandatu stvorili preduvjete da naredni mandat bude izuzetno uspješan. SDA je posebno bila zainteresirana za prioritete SBB-a – kazao je Izetbegović. 

Posebno je istakao potrebu definiranja mehanizama kojim bi se spriječilo preglasavanje u Vladi FBiH, a danas je, kako je kazao, razgovarano i o vlasti u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić nakon sastanka je kazao da je posebna pažnja posvećena poboljšanju postojeće situacije u BiH, o tome kako stabilizirati državu, odnosno stanje u državi, ojačati put ka EU integracijama, ali i kako da se krene u masovne i javne radove.

- Što se tiče strateških stvari postoji jedna vrlo visoka saglasnost SDA i SBB-a po svim pitanjima o kojima smo danas razgovarali - rekao je Radončić.

Novinari su pitali znači li to da je dogovoren zajednički nastup ove dvije stranke u državnoj vlasti, Izetbegović je kazao:

- Ako budemo ulazili zajedno u vlast, a šanse su velike, to se odnosi na sve nivoe, od kantona preko federalne vlasti do Vijeća ministara.

Iduće pitanje novinara bilo je znači li to da će doći do rekonstrukcije Vlade KS, a odgovor je dao Radončić.

- Mi smo danas kao SBB, a mislim i naše kolege iz SDA, pred jednim velikim ispitom, naročito kada je u pitanju strateški bošnjački nacionalni interes. Ja o tome govorim bez kompleksa, imate situaciju na državnom nivou da će SNSD i SDS ući zajednički u Vijeće ministara, dva HDZ-a ulaze u Vijeće ministara i mislim da, u pozitivnom smislu, tim trendovima treba parirati na način da se sva odgovornost na državnom nivou ne prebacuje na jednu stranku, nego da se napravi jedan bošnjački blok koji će raditi u interesu i našeg naroda, ali i BiH u cjelini - konstatirao je Radončić.

Perspektivna priča

Govoreći o kantonima, lider SBB-a je kazao:

- U ovom trenutku, vlade koje su formirane u SBK, HNK, koje su napravili SDA i HDZ, mi ne vidimo problem da one ostanu kakve jesu. Pravit će se vlade u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom kantonu. Ako SDA i SBB u narednim sedmicama definiraju svoje odnose, mi ćemo prema tome imati jednu vrstu pristupa. Što se tiče KS, moje je stajalište da određeno vrijeme, mi kao SBB, trebamo dati šansu toj vladi da vidimo je li ona u stanju polučiti rezultat ili ne. Mislim da u ovom trenutku imamo jednu vrlo perspektivnu priču. Neka ima malo te raznolikosti na kantonalnim nivoima, ali će ona, naravno, ako se budu pravile velike koalicije, vremenom dobiti svoju hijerarhiju ili subordinaciju - potcrtao je Radončić.

Izetbegović je na to kazao da, ukoliko se napravi koalicija na federalnom i državnom nivou i ona bude uspješna, to će prenijeti i na kanton.

Na pitanje šta je sa A-SDA i PDA, lider SBB-a je odgovorio da će oni biti gosti SDA sutra i u ponedjeljak.

Izetbegović je potvrdio da predstoje ti sastanci sa A-SDA i PDA.

- Te stranke, koliko smo čuli, insistiraju da djeluju kao blok. Mi nemamo ništa protiv, to su njihove odluke i, evo, odvojeno ćemo razgovarati pa ćemo biti pametniji - kazao je on.

O inicijativi SDA o promjeni naziva RS, Radončić je, na pitanje medija, rekao da svaki politički subjekt ima pravo na svoje političke inicijative.

- O tome će se, ako do toga uopće i dođe, izjasniti oni prema kojima se upućuje inicijativa, a to je Ustavni sud. Mi u ovom trenutku ne bismo to komentirali - rekao je Radončić.

Na upit kada će se formirati Vijeće ministara, Izetbegović je kazao da će to biti prije 31. marta.

Novinare je interesiralo i kakva je relacija između lidera SBB-a i SDA, te o "spornim izjavama" da je SDA prevarila SBB.

- Ja sam u jednom intervjuu koristio riječ politički. Već sam objasnio da imamo jednu vrlo dramatičnu situaciju u BiH, da imamo ujedinjavanje dva nacionalna bloka, te vrlo turbulentnu situaciju u regionu. Vidjeli ste odnose Srbije, Kosova, Albanije, Grčke. Vidite da neko počinje da se igra prekrajanjem granica, vidimo da se naša zemlja nalazi pred velikim unutrašnjim turbulencijama. U tom smislu, i to sam rekao. Prvo da pođem od sebe. Ja, niti gospodin Izetbegović, niti jedan ozbiljni državnik nema pravo na vlastitu sujetu. Potreban je potpuno racionalni državni pristup i prilagođavanje situaciji koja više nije samo predizborna kampanja, gdje je uobičajeno da padaju malo slobodnije i teže riječi, gdje mi, u principu, žalimo svi zbog toga. Dešava se da se nakon izbora situacija u BiH naglo, u negativnom smislu, mijenja. Kao ozbiljni ljudi, moramo se toj situaciji prilagoditi kao jedinstveni blok, a ne da vodimo računa šta je bilo i šta se dešavalo - kazao je Radončić.

Novinare je interesiralo i ima li Radončić namjeru da se sastane s predsjednicima SNSD-a i HDZ-a u narednim danima, a on je odgovorio da tu inicijativu prepušta Bakiru Izetbegoviću. 

Predsjednik SDA istakao je da vjeruje da će se u sljedećih desetak dana sve intenzivno razvijati i da će se tokom marta već ići u formiranje koalicije i vlada i sa HDZ-om i sa SNSD-om.  

Novinari su Izetbegovića potom pitali kako misli dalje pokrenuti put prema NATO-u kada je Milorad Dodik ponovo izjavio da nema saglasnosti o aktivaciji MAP-a.

Sigurnosni kišobran

Lider SDA je naveo da očekuje od Dodika da bude pragmatičan, da napravi kompromis, što on i može.

- Ja sam već o tome govorio i mislim da ovdje niko ne može dati sebi za pravo da diktira. Ni SDA ni SNSD, a naručito ako se nešto diktira protuzakonito i protuustavno. To je ustvari protiv zakona koji smo mi ranije usvojili. Tako da ja očekujem od gospodina Dodika, ali i od sebe i svih nas, da bude pragmatičan i da napravi izvjestan kompromis i mislim da on to može. Aktivacija MAP-a, u smislu nekih godišnjih aktivacionih planova,  nije ulazak BiH u NATO. Dok ne bude spremnosti svih aktera u ovoj zemlji da se uđe u NATO, do toga neće ni doći. A, da se zaustavlja nešto što je u skladu sa zakonom, na to nećemo moći pristati. Očekujemo od gospodina Dodika da napravimo jedan korak u smislu nečega što će nas sve relaksirati i što će omogućiti imenovanje gospodina Tegeltije - kazao je Izetbegović.

Radončić je naveo da je za SBB važnije da BiH bude prije članica NATO-a nego EU. 

- Ja sada govorim u ime SBB-a jer mi danas, da budem precizan, nismo napravili koaliciju. Mi smo o tome samo razgovarali. Za mene i SBB je mnogo važnije da BiH uđe u NATO, nego da postane zemlja EU, i to iz dva razloga. Prijem u EU je jako spor i tamo, u evropskoj čekaonici, možete stajati i po 30, 40 godina. Znate da ima takvih slučajeva, a nama treba, kao BiH i narodu, NATO kao sigurnosni kišobran i to treba posmatrati s ekonomske strane jer zemlje koje su ušle u NATO su postale odlična mjesta za strane investitore. Investicije su skočile između 200 i 2.000 posto. U tom smislu, moj stav se dijametralno razlikuje od Dodikovog. Ovdje je umjetnost politike. Vi znate da je politika višedisciplinarna aktivnost, stoga je potrebno da nađemo kompromis, deblokiramo stvari i imenovanje Vijeća ministara - kazao je Radončić.

14:03

Predsjednik Radončić je prije početka sastanka, na pitanje novinara je li na sastanak došao da bi se prevazišle sujete, kazao: "Apsolutno da."  

Dodao je da novinari ne trebaju brinuti o sujetama njega i Bakira Izetbegovića te je istakao da su oni političari i državnici koji vrlo dobro znaju kontrolirati svoje sujete.

- Nemojte brinuti o našim sujetama. Mi smo državnici, i nas dvojica znamo da brinemo o svojim sujetama i kako da budemo iznad toga - rekao je Radončić.

Na pitanje smeta li mu što su stranke SBB, PDA i A-SDA pozvane odvojeno, s obzirom na to da su te tri stranke formirale blok, Radončić je kazao da to nije toliko čvrst blok.

- Dali smo riječ, ali to nije vrsta onog bloka koja napravi najčvršći blok na svijetu, pa ga razbije za tri dana - kazao je Radončić.

Na pitanje hoće li biti dogovora, rekao je da ne zna jer to zavisi od puno faktora.

- Ne znam. Zavisi od mnogo faktora. Oni zovu na sastanak i vidjet ćemo šta kolege iz SDA žele, šta razmišljaju i nakon toga ćemo biti pametniji - istakao je lider SBB-a.

Delegaciju SBB-a, osim predsjednika Radončića, čine Edita Đapo, Lejla Vuković, Vesko Drljača i Munib Jusufović, a u delegaciji SDA koju predvodi Bakir Izetbegović su Asim Sarajlić, Safet Softić, Adil Osmanović i Halid Genjac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.