PROJEKTI

Ko će prvi do "nafte" 21. stoljeća?

Najviše zainteresirane kompanije iz Njemačke

Veoma vrijedno tržište: Rezultati istraživanja kompanije „Rio Tinto“ u Srbiji na samoj granici sa BiH bili dobri. Agencije

Piše: E. Trako

22.2.2019

Za istraživanje litija na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje se nalazi deset posto ukupnih svjetskih zaliha, za sada su najviše zainteresirane kompanije iz Njemačke. 

U Tuzlanskom kantonu, tačnije u Gračanici, već je formirana kompanija „Mining & Drilling“, koja želi istraživati tlo u Podrinju.  

Dozvole za koncesiju

Imajući u vidu da su dosadašnji rezultati istraživanja kompanije „Rio Tinto“ u Srbiji na samoj granici sa BiH bili dobri, isto se očekuje i s bosanske strane. Stoga je kompanija „Mining & Drilling“ u avgustu prošle godine sklopila ugovor s Rudarsko-geološko- građevinskim fakultetom u Tuzli i tako su napravili konzorcij koji je spreman prijaviti se na eventualni poziv nadležnih za dodjelu koncesije.

- Jedan od ciljeva je i istraživanje litija - potvrdio je za naš list dekan Kemal Gutić.

Gutić: U Gračanici formirana kompanija

Kako se radi o prostoru Republike Srpske, Ministarstvo energetike i rudarstva tog entiteta prva je adresa na kojoj će se i tražiti dozvole za koncesiju za istraživanje tla, bušenje i eksploataciju litija, ali i ostalih sirovina. Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić jučer je za naš list pojasnio da su do sada na području zapadne Srbije provedena obimna geološka istraživanja.

- Tu je pronađen novi mineral jadarit. Prema dostupnim informacijama, potencijal tog minerala je veliki, ali zavisi od komplikovanog tehnološkog procesa odvajanja litijuma od matičnog minerala - navodi se u odgovoru na naš upit.

Primjena u privredi

Kako je istaknuto, interes za istraživanja itekako postoji.

- Što se tiče RS, interesa za istraživanje ove mineralne sirovine ima i očekujemo u naredne dvije do tri godine da se određena istraživanja provedu i eventualno potvrde rezerve ove mineralne sirovine. U slučaju pozitivnih rezultata, mogli bismo govoriti o eventualnoj primjeni u pojedinim granama privrede – kažu iz Ministarstva.

Bazirani na Vareš

Spominjalo se i da je kompanija „Adriatic Metals“, koja trenutno istražuje tlo na više lokacija na području Vareša, zainteresirana za litij u Podrinju. No, kako otkrivaju naši izvori iz ove kompanije, za sada od toga nema ništa.  

- Mi smo bazirani na Vareš i naši dosadašnji poslovi bili su izuzetno uspješni. Nastavljamo s istraživanjem u Varešu – kaže naš sagovornik iz „Adriatic Metalsa“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.