BIH

"Krug 99" traži da građanska opcija bude dio vlasti

Napominju da posljednja Rezolucija evropskog parlamenta o BiH ukazuje na nužnost početka procesa transformacije države

Krug 99. Arhiv

Avaz.ba

24.2.2019

Bosna i Hercegovina ne smije ostati bez građanskog stuba u vlasti, stav je Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", koji su se javnosti i političkim partijama obratili saopćenjem.

Iz "Kruga 99" napominju da posljednja Rezolucija evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, između ostalog, ukazuje na nužnost početka procesa transformacije BiH u pravcu građanskog društva. Stoga, smatraju iz Asocijacije, BiH ne smije ostati bez građanske komponente u vlasti i upravljanje državom prepustiti isključivo strankama s etničkim predznakom, tj. građanska opcija mora biti dio vlasti i nametati svoje ideje.

- Eventualno ulaženje u vlast građanskih s etničkim strankama nije i ne treba biti tumačeno kao popuštanje ili ljubav prema nacionalistima, kao što se obično interperetira i što predstavlja ‘kukavičije jaje’ današnje bh. realpolitike. Naprotiv, zalaganje za neulaženje u vlast doslovno rezultira snaženju postojećih nedržavotvornih političkih pozicija, osnažuje dalju destrukciju države, a buduća politička rješenja i realpolitiku dugoročno cementira i svodi na etnoplemensku logiku i odnose.

Kako bi mogla parirati nedržavotvornim etničkim strankama, građanska opcija ne smije se fokusirati samo na kantone, nego mora imati svoje predstavnike u vlasti po vertikali, do nivoa predsjedništva države.

Posljednji izbori u BiH pokazali su da građanska opcija još uvijek ima značajnu podršku birača, za šta je primjer i veliko povjerenje koje su građani ukazali Željku Komšiću u kojem je danas najvećim dijelom koncentrisana ideja građanske BiH. On je, uz potporu drugih građanskih političkih snaga, prepreka usvajanju novog antigrađanskog izbornog zakona, kojeg su i neke deklarativno državotvorne stranke spremne prihvatiti. Ostavljanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića usamljenog u ovoj borbi predstavlja neodgovornost prema evropskim integracijama BiH, pa i prema samoj sudbini države.

Svjedoci smo otvorene borbe između građanske i isključivo etnoteritorijalne koncepcije uređenja države. Od građanskih stranaka se očekuje zaustavljanje dalje degradacije države! Samo takvim pristupom došlo bi i do njihovog daljeg jačanja na političkoj sceni. U suprotnom, građanska ideja bi već od narednih izbora mogla završiti na trajnoj političkoj margini - navodi se u saopćenju "Kruga 99".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.