ISTRAŽUJEMO

Djeca migranti uživaju u školskim klupama

Dolaze svaki dan autobusom, ali nikad ne znamo koliko će ih doći taj dan, kaže Kazazović

U Salakovcu 102 djece s roditeljima

Piše: D. BAŠIĆ

26.2.2019

Mnoga djeca migranata koja trenutno borave na području naše zemlje, zajedno sa svojim vršnjacima iz BiH sjede u školskim klupama. Učitelji, nastavnici, predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave migrantima, trude se da im boravak u BiH bude što lakši te da mališani umjesto boravka u kontejnerima i velikim migrantskim centrima, dane provode crtajući, pišući i igrajući se.  

Mijenja se broj

Ali, tačan podatak o tome koliko djece migranata ide u neku od osnovnih škola u BiH nema niko. Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala nam je da je na području BiH trenutno registrirano približno 340 djece, a od toga je 102 s roditeljima u centru u Salakovcu.

Otkako su se migranti pojavili na području Kantona Sarajevo i u Centru „Ušivak“ u Hadžićima, otvorena su vrata Osnovne škole „9. maj“ za male Sirijce, Palestince, Marokance...

Kako nam je kazao direktor ove škole Edin Kazazović, broj djece migranata u ovoj školi stalno se mijenja.

- Na početku je bilo 13 djece, potom sedmero, a sada ih je petnaestak. Dolaze svaki dan autobusom, ali nikad ne znamo koliko će ih doći taj dan. Dobro su se uklopili s vršnjacima, jer su zaista dobro prihvaćeni - kazao je Kazazović.

Uče bosanski jezik

Dražen Rozić iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) rekao je da ova djeca vole ići u školu.

- Svakom novom jutru raduju se samo zbog toga što idu u školu. Tamo upoznaju drugove i druže se - istakao je Rozić.

Borovac: Registrirano 340 djece

Malih migranata ima i u ilidžanskoj Prvoj osnovnoj školi.

- Trenutno je 22 djece. Broj se mijenja, pokušaju da odu, a kada ne uspiju, vrate se i tako ukrug - kazao je Arif Ćelović, direktor ove škole.

Sarajevsku OŠ „Edhem Mulabdić“ već duže vremena pohađa dvoje migranata. Iz ove škole kratko su nam kazali da su ova djeca dobro prihvaćena, da napreduju u učenju bosanskog jezika i da im se sviđa nova škola.

Početkom drugog polugodišta na području Unsko-sanskog kantona na nastavu je krenulo stotinjak djece migranta u četiri osnovne škole. U OŠ „Brekovica“, smještenoj između Bihaća i Cazina, krenula su 23 migranta uzrasta do devet godina, smještena u Prihvatnom centru „Sedra“ u Cazinu.

U Salakovcu bez podataka

U Izbjegličko-prihvatnom centru „Salakovac“, zbog smjene upravnika, nije bilo moguće dobiti informaciju o tome pohađaju li djeca migranata nastavu u nekoj od škola u Mostaru. Novi upravnik kratko nam je rekao da nam ne može davati informacije bez ovlaštenja. U školi u Bijelom Polju, koja je najbliža ovom centru, saznali smo da ova djeca kod njih ne pohađaju nastavu, a određene edukativne aktivnosti organizirane su u Centru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.