IZVJEŠTAJI

Bosna i Hercegovina opet nazadovala

Naša zemlja nastavila trend sve lošije situacije u vezi s poštivanjem zakona

S. N.

27.2.2019

Bosna i Hercegovina na 60. mjestu je u svijetu po poštivanju zakona.

Izvještaj Svjetskog projekta pravde (WJP), nevladine organizacije iz Vašingtona, pokazalo je stabilan trend nazadka naše zemlje i u ovoj oblasti.

U obimnom istraživanju u kojem je učestvovalo više od 120.000 ljudi koji su ispitivani u 113 država svijeta, pokazalo se da je BiH još stepenicu niže u ovoj oblasti. U odnosu na 2017., kraj 2018. godine BiH je dočekala s još lošijim rezultatom.

Gledano po regionima, BiH je na 3. mjestu u centralnoj i istočnoj evropi po nepoštivanju zakona, zajedno s Bjelorusijom i Moldavijom.

Države s najboljim rezultatima u poštivanju zakona su Danska, Norveška i Finska. Najgore na svijetu su Kongo, Kambodža i Venecuela.

Oko 3.800 stručnjaka svijeta analiziralo je sliku vladavine prava na globalnom nivou. U tom mješavilu, BiH, međutim, nije tako loše prošla.

Oni su izdvojili region centralne Evrope i centralne Azije. Gruzija je najmanje loša, plasiravši se na 41. mjestu. Slijede je Makedonija i BiH.

S druge strane, Rusija, Uzberkistan, a posebno Turska, najlošije su prošle s ovom metodom analize stanja pravde u svijetu. Zvanična Ankara je i u društvu najgorih država svijeta, plasiravši se na 109. mjestu, od 113 država koje su analizirane za period 2017. i 2018. godinu.

Gledano po parametrima, najgore stanje u pravosudnim kategorijama u BiH je u suzbijanju korupcije, te transparentnosti vlasti


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.