SAZNAJEMO

Švercer cigareta pobjegao iz BiH, traži ga Interpol!

Petar Lekić

M. AŠČIĆ

27.2.2019

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je crvenu potjernicu za Petrom Lekićem (48), osuđenim švercerom cigaretama, koji je, zajedno s još 11 osoba, hapšen 2014. godine u predmetu “Džoker”.

Zahtjev Suda

Lekića je Sud BiH osudio 2017. na dvije i po godine zatvora, ali se on, kako saznajemo, nije javio na izdržavanje kazne. Međunarodna potjernica za njim je i raspisana na zahtjev državnog pravosuđa, koje ga i potražuje.

Lekić je rođen u Hajlbronu u Njemačkoj, a posjeduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Na potjernici je navedeno da se traži zbog organiziranja grupe za krijumčarenje robe.


Printscreen Interpolove potjernice za Lekićem

On je u predmetu “Džoker” hapšen zbog krijumčarenja cigareta velike vrijednosti, a okarakteriziran je kao vođa ove organizirane grupe. Uhapsili su ga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji s kolegama iz Hrvatske.

Crno tržište

Prema navodima iz optužnice Tužilaštva BiH, Lekić je bio na čelu tima koji se na međunarodnoj razini bavio organiziranim krijumčarenjem ili posredovanjem u prodaji ili rasturanju neocarinjene robe - cigareta bez akcizih markica.

Ova grupa, izbjegavajući mjere carinske kontrole, prebacivala je robu preko granice bez odgovarajućeg odobrenja nadležnih institucija. Sumnja se da su iz BiH prokrijumčarili u Hrvatsku cigarete u vrijednosti od 1,2 miliona maraka, a koje su poslije prodavane ne crnom tržištu.

Pronašli 200 šteka

U pretresima koji su izvršeni 2014. godine, kad je uhapšena Lekićeva grupa, na 21 lokaciji u BiH policija je pronašla skoro 2.500 kilograma suhog duhana, dvije mašine za proizvodnju i pakovanje cigareta. Pronađeno je 300 kilograma omota za pakovanje i skoro 200 šteka cigareta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.